Tortownica o średnicy 26cm:150g masła 80%175g brązowego cukru2 łyżki miodu wrzosowego225g mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia2 łyżeczki sody oczyszczonej2 łyżeczki mielonego imbiru150 ml mleka1 jajo2 jabłka gloster zielonesok z 1/2 cytrynyW niedużym garnuszku rozpuszczamy masło, cukier i miód (nie doprowadzać do wrzenia). Odstawiamy do ostygnięcia.Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz imbir. Dodajemy mleko, jajko oraz schłodzoną masę z masła i cukru - mieszamy (można użyć miksera).Jabłka myjemy, osuszamy, obieramy i pozbawiamy gniazd nasiennych. Pokrojone w niedużą kostkę skrapiamy sokiem z cytryny, dorzucamy do ciasta i mieszamy przy pomocy łyżki.Ciasto przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch wyrównujemy.Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 45 minut - do suchego patyczka. Przed podaniem studzimy.SMACZNEGO :-)