Wykonanie

Kochani, witam Was w nowym miesiącu :) Wydaje mi się, że nie jestem jedyną osobą, której czas mija tak szybko. Jeszcze niedawno pamiętam, jak raczyłam Was pieczonymi pączkami (KLIK), które również pojawiły się tutaj na początku miesiąca. Mam nadzieję, że ten miesiąc będzie lepszy (nie tylko pod względem pogody) od minionego. Przywitałam go wyrazistą w smaku tartą z dodatkiem niezastąpionych
gruszek. Oczywiście, dla łasuchów polecam jeszcze dodatek
lodów, gdyż świetnie uzupełniają się z ciepłym i delikatnym
serkiem. My lubimy takie kombinacje, więc może Wy również się skusicie?Składniki:ciasto:230g
mąki3 łyżki
cukru pudru1łyżeczka
cukru waniliowegoszczypta
soliszczypta
proszku do pieczenia120g
masła1
żółtkomasa serowa:250g
serka mascarpone200g
serka homogenizowanego waniliowego1
jajko3 łyżki
cukru pudru (jeśli chcemy ją bardziej dosłodzić)
gruszki:4
gruszki średniej wielkości0,5l białego półsłodkiego
winaszklanka
wody2 łyżki
cukruPrzygotowanie:
Gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w ćwiartki. Wkładamy do garnuszka i zalewamy
winem oraz
wodą. Dodajemy
cukier i gotujemy około 10 minut, a następnie odstawiamy całość do wystudzenia.Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w miseczce i łączymy ze sobą, aby powstała jednolita masa. Tworzymy kulę i odstawiamy na 30 minut do lodówki.
Ser mascarpone i
serek homogenizowany ucieramy ze sobą. Po chwili dodajemy
jajko i
cukier puder. Ubitą masę odkładamy na bok.Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wylepiamy nim dno formy do tarty. Następnie rozprowadzamy masę
serową i na samym wierzchu układamy odsączone
gruszki- możemy je ponacinać po długości. Przygotowane ciasto pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut.Można zajadać jeszcze ciepłe- najlepiej z gałką
lodów.Smacznego :)

