ßßß Cookit - przepis na Truskawkowa tarta migdałowa

Truskawkowa tarta migdałowa

nazwa

Wykonanie

Kochani, za nami dzień mamy, więc podzielę się z Wami co przygotowałam dla swojej :) Jak tylko zobaczyłam ten przepis w nowym wydaniu magazynu "Moje gotowanie", to wiedziałam, że muszę go wypróbować. Była to tarta, w której nie mogło zabraknąć dużej ilości truskawek i kremu- głownie na bazie mielonych migdałów. Ciasto nie należy do tych słodkich, ciężkich i klejących, ale pomaga w upalne dni, gdyż przechowuje się je w lodówce, więc na najbliższy czas sprawdzi się idealnie. Oczywiście, można kombinować i zmieniać owoce lub polać tartę np. musem ze świeżych truskawek, malin..co tylko chcecie!
Składniki:
ciasto:
330g mąki krupczatki
70g cukru pudru
szczypta soli
nasiona 1/2 z laski wanilii
150g masła roślinnego
jajko
krem:
90g cukru
3 łyżki mąki
100g mielonych migdałów
2 jajka
100g miękkiego masła
dodatkowo:
650g truskawek
2 łyżki galaretki truskawkowej
1/2 słoika dżemu truskawkowego
Przygotowanie:
Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i osuszamy.
Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do miski lub na stolnice i energicznie zagniatamy. Owijamy w folię i chłodzimy w lodówce.
Ciasto rozwałkowujmy i wylepiamy dno formy (wcześniej wysmarowanej masłem). Pieczemy przez 20 min w 180 stopniach.
Przygotowujemy krem: w misce mieszamy cukier, mąkę i zmielone migdały. Wbijamy jajka i dodajemy masło- miksujemy.
Podpieczony spód smarujemy delikatnie dżemem. Wylewamy migdałowy krem i ponownie wkładamy do piekarnika na 15 minut, studzimy.
Truskawki układamy na tarcie i smarujemy pędzelkiem umoczonym w galaretce. Przechowujemy w lodówce, aż będzie gotowe do podania.
Smacznego! :)
Źródło:http://kamciss-zyciezesmakiem.blogspot.com/2014/05/truskawkowa-tarta-migdaowa.html