Wykonanie

Kochani, za nami dzień mamy, więc podzielę się z
Wami co przygotowałam dla swojej :) Jak tylko zobaczyłam ten przepis w nowym wydaniu magazynu "Moje gotowanie", to wiedziałam, że muszę go wypróbować. Była to
tarta, w której nie mogło zabraknąć dużej ilości
truskawek i kremu- głownie na bazie mielonych
migdałów. Ciasto nie należy do tych słodkich, ciężkich i klejących, ale pomaga w upalne dni, gdyż przechowuje się je w lodówce, więc na najbliższy czas sprawdzi się idealnie. Oczywiście, można kombinować i zmieniać
owoce lub polać tartę np. musem ze świeżych
truskawek,
malin..co tylko chcecie!Składniki:ciasto:330g
mąki krupczatki70g
cukru pudruszczypta
solinasiona 1/2 z
laski wanilii150g
masła roślinnegojajkokrem:90g
cukru3 łyżki
mąki100g mielonych
migdałów2
jajka100g miękkiego
masładodatkowo:650g
truskawek2 łyżki
galaretki truskawkowej1/2 słoika
dżemu truskawkowegoPrzygotowanie:
Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i osuszamy.Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do miski lub na stolnice i energicznie zagniatamy. Owijamy w folię i chłodzimy w lodówce.Ciasto rozwałkowujmy i wylepiamy dno formy (wcześniej wysmarowanej
masłem). Pieczemy przez 20 min w 180 stopniach.Przygotowujemy krem: w misce mieszamy
cukier,
mąkę i zmielone
migdały. Wbijamy
jajka i dodajemy
masło- miksujemy.Podpieczony spód smarujemy delikatnie
dżemem. Wylewamy
migdałowy krem i ponownie wkładamy do piekarnika na 15 minut, studzimy.
Truskawki układamy na tarcie i smarujemy pędzelkiem umoczonym w
galaretce. Przechowujemy w lodówce, aż będzie gotowe do podania.Smacznego! :)

