ßßß Cookit - przepis na Babka drożdżowa

Babka drożdżowa

nazwa

Wykonanie

Na wszelkie smutki zawsze pomagają domowe wypieki, a przynajmniej tak jest w moim przypadku. Pieczenie pozwala mi się odprężyć, zająć myśli czymś innym, a to ostatnio bardzo się przydaje. Już niedługo święta, więc czas w kuchni będę spędzać pod innym pretekstem i zdecydowanie dłużej, ponieważ trochę rzeczy jest do zrobienia, a następnie do rozwiezienia :)
Może przejdę do babki, ponieważ one pełni dzisiaj główną rolę. Szybka w przygotowaniu i bardzo prosta. Przepis jest podstawowy, więc spokojnie można próbować innych dodatków. Polecam wykorzystać skórkę pomarańczową/ mieszankę przypraw korzennych lub skórkę otartą z cytryny- będzie pysznie :)
Składniki:
45g rodzynek
40g żurawiny
60ml wiśniówki
600g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
150g pokrojonego, schłodzonego masła
90 g drobnego cukru
8g suszonych drożdży/10g świeżych drożdży
185ml mleka
2 jajka
cukier puder do posypania wierzchu
Przygotowanie:
Wsyp rodzynki do małej miseczki i zalej alkoholem. Odstaw, by nasiąkły.
Do dużej miski przesiej mąkę, sól. Dodaje pokrojone w kawałeczki masło i wcieraj palcami w mąkę, aż masa będzie przypominać bułkę tartą. Dodajemy drożdże i cukier. Wlewamy mleko i wbijamy jajka. Całość energicznie zagniatamy. Wykładamy ciasto na blat i dalej wyrabiamy tworząc z niego kulę. Do miski wlewamy troszkę oleju, wrzucamy wyrobione ciasto i ruszamy miską tak, aby całe się natłuściło.
Ciasto odstawiamy na około 1,5h lub do podwojenia objętości pod przykryciem.
Po tym czasie ponownie wyrabiamy ciasto, aby uszło z niego powietrze. Dodajemy mieszankę rodzynek z alkoholem i łączymy wszystko ze sobą. Być może będzie trzeba dodać troszkę mąki,a by uzyskać elastyczną masę.
Ciasto wykładamy na oprószony mąką blat i formujemy z niego wałek, aby włożyć do natłuszczonej wcześniej formy.
Pieczemy 50 minut w 180 stopniach. Ciasto powinno być gotowe gdy włożony patyczek, a po wyjęciu będzie słuchy.
Podajemy oprószone cukrem pudrem,a na rozgrzanie herbatkę z goździkami, suszonymi jabłkami i miodem!
Smacznego :)
Źródło:http://kamciss-zyciezesmakiem.blogspot.com/2013/02/babka-drozdzowa.html