Wykonanie

Ostatnio była
tarta z
jabłkami na spodzie kukurydzianym, a dzisiaj z
gruszkami i
spodem pełnoziarnistym. Która lepsza? Nie wiem, ale może Wy zdecydujecie? :) Każda ma w sobie "to coś". Pierwszy raz tak eksperymentuje ze
spodami i podoba mi się to! Dzięki temu uczę się czego dodawać do masy, a co ewentualnie
mogę pominąć lub zastąpić. Jeśli nie wychodzi, to wiem czego unikać, ale
póki co żadnej katastrofy nie było, a przynajmniej w ostatnim czasie :) Zapraszam na degustację :)Składniki:spód :220g
mąki pełnoziarnistej20g posiekanych pestek dyni35g
masła roślinnego30g
cukru pudru2
żółtka1 łyżeczka proszku do pieczenia/sodki140g
jogurtu naturalnegonadzienie :8
gruszek3
goździki1 łyżka
cukru waniliowegokruszonka:
cukier pudermąka pszennamasło roślinnePrzygotowanie :Składniki na kruszonkę łączymy ze sobą i odstawiamy do lodówki. Najlepiej, żeby kruszonka nie była zbyt mokra.
Gruszki myjemy, obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka. Dodajemy
goździki,
cukier i prużymy przez około 10 min.Wszystkie składniki do przygotowania
spodu mieszamy ze sobą i energicznie zagniatamy. Z ciasta formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30 min lub na całą noc.Po schłodzeniu ciasta rozwałkowujemy je przez folię lub na oprószonym
mąką blacie. Formę smarujemy
masłem, dokładanie wyklejamy
ciastem, które nakłuwamy i pieczemy przez 20 min w 180 stopniach.Podpieczony spód obsypujemy
bułką tartą, wykładamy
owoce i rozrzucamy kruszonkę. Całość pieczemy jeszcze przez 30-35 minut, aż góra się zarumieni.Ciasto podajemy obsypane
cukrem pudrem.Smacznego :)

