Wykonanie

Upragniony weekend się rozpoczął, ale nie będzie należał do najlżejszych w związku z czym na dobry początek placuszki. Nie byle jakie, bo z domowym, gęstym puree. Przepis znalazłam u
Miss Disorderly, jednak zmodyfikowałam go delikatnie. Uwierzcie mi, że wyszły niezwykle puszyste, a do takie obłożone
suszoną żurawiną, posypane
cukrem pudrem i posmarowane duszonymi
jabłkami z dodatkiem
miodu - cudo!Składniki:2
jajka220g
jogurtu naturalnego1 i 1/3 szklanki puree z dyni3/4 szklanki
mąki3 łyżki otrębów/
płatków owsianych1,5 łyżeczki
sodkisuszona żurawina3
jabłka2 łyżki
miodugoździkcukier puderPrzygotowanie:Oddzielamy
białka od
żółtek.
Białka ubijamy na sztywną pianę i odstawiamy.Do
żółtek dodajemy
jogurt, a następnie puree. Następnie wsypujemy składniki suche i mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji.Na koniec dodajemy ubite
białko i ponownie mieszamy. Odstawiamy.
Jabłka myjemy, obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka i podlewamy delikatnie
wodą. Dodajemy
miód oraz
goździka i dusimy około 15 min.Placuszki smażymy na rozgrzanej i delikatnie natłuszczonej patelni. Po usmażeniu dekorujemy duszonymi
jabłkami,
żurawiną oraz
cukrem pudrem i zajadamy.Smacznego

