Wykonanie
Każdy ma swój sprawdzony sposób na przyrządzenie skórki,a mój nie różni się wiele od tych typowych, bo podstawowe składniki to przecież skórka,
cukier i
woda./tego nie da się zmienić/.A ponieważ mam
pomarańcze te, które nazywają się ładnie :ECO/ zdrowe i nie spryskiwane/ więc muszę zrobić mały zapasik, by zabrać ze sobą do
kraju i wykorzystać do wypieków świątecznych.
Pomarańcze należy zawsze dokładnie umyć/a nawet wyszorować /sparzyć gorącą
wodą i obrać ze skórki. Usunąć dokładnie jak najwięcej białego albedo.1.Skórkę można przygotowywać zasypując warstwy cukrem/mocno ugniatając/ i przechowując w zakręconym słoiku, w ciemnym miejscu. Zanim skórka zmięknie, wytworzy się gęsty
pomarańczowy syrop musimy poczekać kilka tygodni, ale warto, bo taka skórka jest bardzo aromatyczna, a
syrop jest doskonałym, słodkim dodatkiem do
napojów. Jeśli użyjemy dużego słoika możemy uzupełniać zapasy skórki /przysypując dokładnie cukrem/ po każdym spożyciu
owoca pomarańczy.2.Może mniej aromatyczna, ale równie doskonała jest skórka gotowana w
syropie /kandyzowana/
- skórka z 2
pomarańczy-1 szklanka
wody-1 szklanka
cukruPrzygotowaną skórkę zalać
wodą i moczyć kilkanaście godzin zmieniając 3
razy wodę/czasem zaleca się nawet 2,3 dni,zmieniając
wodę 3
razy dziennie/.Skórkę pokroić w grube paski i gotować w świeżej wodzie ok.10 min.Odlać
wodę z gotowania, dodać szklankę
cukru i zalać szklanką
wody.Gotować na małym ogniu ok.40-50 min. /mieszając od czasu do czasu/,aż większość
wody odparuje i powstanie gęsty
syrop.Należy uważać,by
syrop nie przypalił się .Pod koniec gotowania można dodać sok z połówki
pomarańczy.Gotowa skórka powinna być miękka i szklista.Kiedyś gotowałam skórkę przez 4 dni wrzucając ją do gorącego
syropu i gotując po kilka minut....można i tak.Gotową skórkę przełożyć na papier do pieczenia/lub kratkę/ i pozostawić do przestygnięcia.Skórkę/lekko wilgotną/ można obtoczyć w cukrze lub przechowywać bez
cukru w szczelnie zamkniętym słoiku.Można również pokroić ją w drobną kostkę,zalać lekkim
syropem i zapasteryzować .3 .A ostatni mój sposób na
pomarańczowy aromat do ciast to proszek
pomarańczowy .Należy dobrze wysuszyć umyte skórki z
pomarańczy , a następnie zmielić je na proszek np. w młynku do
kawy i przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiczku.Podobnie można przygotować proszek
cytrynowy.A najłatwiej jest zwyczajnie na tarce zetrzeć dobrze wymyty i sparzony
owoc pomarańczy i dodać do ciasta.
Skórka pomarańczowa może być doskonałym
dodatkiem do ciast i deserów, ale również sama w sobie jest pyszną, słodką zakąską. Jeśli zanurzymy ją w płynnej
czekoladzie i pozostawimy do zastygnięcia otrzymamy
czekoladowo-
pomarańczowy smakołyk,któremu trudno się oprzeć.