ßßß Cookit - przepis na Cykata ( obsmażone w cukrze skórki cytrusów)

Cykata ( obsmażone w cukrze skórki cytrusów)

nazwa

Wykonanie

Co możemy zrobić ze skórkami pomarańczy które zazwyczaj wyrzucamy?
Proponuję zrobić cykatę, którą możemy wykorzystać na różne sposoby. Dodać do serników, ciast czy deserów. Wszystko zależy od naszej kreatywności.
Składniki:
skórki z 3 pomarańczy
1 szklanka cukru kryształu
1/2 szklanki wody
kilka kropel olejku pomarańczowego
Wykonanie:
Pomarańcze sparzyć i wyszorować szczoteczką.
Obrać ze skórki i wykroić biały miąższ spod pomarańczowej skórki (jest gorzka). Wrzucić do rondla i krótko gotować. Odcedzić. Pokroić w drobną kostkę.
Wlać do rondla wodę i wsypać cukier. Dodać kilka kropel olejku pomarańczowego.
Zagotować.
Do gotującego się syropu wsypać skórki i gotować przez ok. 15 minut na małym ogniu aby zredukować nadmiar wody.
Jeszcze gorące nakładać razem z lukrem w mały słoiczek. Zakręcić. Jak
wystygnie przechowywać w lodówce.
Uwaga!
Jeśli za długo będziemy gotować skórki w cukrze po wystygnięciu lukier będzie twardy.
Źródło:http://tanie-gotowanie.pl/cykata-obsmazone-w-cukrze-skorki-cytrusow