Wykonanie
Co możemy zrobić ze skórkami
pomarańczy które zazwyczaj wyrzucamy?Proponuję zrobić cykatę, którą możemy wykorzystać na różne sposoby. Dodać do serników, ciast czy deserów. Wszystko zależy od naszej kreatywności.Składniki:skórki z 3
pomarańczy1 szklanka
cukru kryształu1/2 szklanki
wodykilka kropel
olejku pomarańczowegoWykonanie:
Pomarańcze sparzyć i wyszorować szczoteczką.Obrać ze skórki i wykroić biały miąższ
spod pomarańczowej skórki (jest gorzka). Wrzucić do rondla i krótko gotować. Odcedzić. Pokroić w drobną kostkę.
Wlać do rondla
wodę i wsypać
cukier. Dodać kilka kropel
olejku pomarańczowego.Zagotować.Do gotującego się
syropu wsypać skórki i gotować przez ok. 15 minut na małym ogniu aby zredukować nadmiar
wody.Jeszcze gorące nakładać razem z lukrem w mały słoiczek. Zakręcić. Jak
wystygnie przechowywać w lodówce.Uwaga!Jeśli za długo będziemy gotować skórki w cukrze po wystygnięciu
lukier będzie twardy.