Wykonanie
Tak samo przygotowujemy jak kandyzowaną
skórkę z cytryny, którą prezentowałam jakiś czas temu. Szybko, prosto i obłędnie smacznie. Tak jak po cytrynowej tak samo po pomarańczowej nie użyjecie już kupnej. Przepis Anny Olson z programu "Sugar ".
Składniki :świeża skórka z
pomarańczy w dowolnej ilości1 szklanka
cukru1 szklanka
wodyJeśli użyjecie dużo skórki to również musicie zrobić więcej
syropu.Skórkę tniemy w kostkę lub mniejsze kawałki. Nie wycinamy białego albedo, czasem odcinam nadmiar ale nie jest to konieczne. Wrzucamy do wrzątku na 1-2 minuty ( aby pozbyć się goryczy pochodzącej z albedo ) odcedzamy.
Wodę i
cukier mieszamy w rondelku. Wstawiamy na gaz i doprowadzamy do wrzenia mieszając żaby
cukier się rozpuścił. Wrzucamy skórkę. Gotujemy 10-15 minut ( żeby była idealnie mięciutka proponuję gotować 30 do 45 minut ). Odcedzamy. Skórkę suszymy na pergaminie. Suchą przechowujemy w szczelnym zamkniętym słoiku lub mrozimy. Ja osobiście wolę zamrozić. Kiedyś zamknęłam w słoiku, jedna nie była wysuszona i wszystko zapleśniało. Także Wam też polecam mrożenie.