Wykonanie
Świąteczne szaleństwo trwa. O dziwo w tym roku tak pochłonięta jestem myślami o kolacji wigilijnej, że nie słyszę w
radio "Last Christmas"...Czy to ja przygłuchłam, czy rzeczywiście w tym roku ciut mniej nas katują "Wham"?
Skórkę pomarańczową robię co roku. Zawsze ją jednak smażyłam i przez to wyglądała dość "specyficznie"- jeśli wiecie co mam na myśli :) W tym roku zrobiłam inaczej i się opłaciło. Kandyzowana
skórka pomarańczowa co prawda smakuje tak samo, ale już nie straszy.Używać jej możecie praktycznie do wszystkiego: piernik, sernik, masa makowa, pierogi z
suszoną śliwką,
schab pieczony itd.... A jeżeli chcecie, możecie zamiast pomarańczowej przygotować
skórkę cytrynową :)
Wersja I (dla cierpliwych)skórka z 2
pomarańczy3 łyżki
cukruPomarańcze dokładnie myjemy, parzymy przegotowaną, gorącą
wodą. Skórkę ściągamy z
pomarańczy nacinając
owoc wzdłuż na 4 części. Wycinamy białą część skórki- albedo, którą wyrzucamy. Pozostałą część skórki kroimy w drobną kostkę.Na dno niewielkiego słoiczka wsypujemy 1/3 pokrojonej
skórki pomarańczowej i zasypujemy ją łyżką
cukru. Uzupełniamy słoik kolejnymi warstwami- na przemian skórka, a później
cukier. Wszystko na koniec łyżeczką ugniatamy i zakręcamy szczelnie słoik.Odstawiamy na ok 2-3 tygodni w chłodne i ciemne miejsce.
Skórka będzie gotowa, jak cały
cukier się rozpuści i powstanie
cukrowy, gęsty
syrop.Wersja II ( na już )skórka z 4
pomarańczyszklanka
wody1,5 szklanki
cukruDo garnka wlewamy
wodę i wsypujemy
cukier. Całość mieszamy do rozpuszczenia
cukru i gotujemy ok 10min do powstania
bursztynowego syropu.
Pomarańcze dokładnie myjemy, parzymy przegotowaną, gorącą
wodą. Skórkę ściągamy z
pomarańczy nacinając
owoc wzdłuż na 4 części. Wycinamy białą część skórki- albedo, którą wyrzucamy. Pozostałą część skórki kroimy w paski.- W kostkę będzie można ją pokroić po obgotowaniu i wystudzeniu.
Do
syropu cukrowego dorzucamy skórkę i gotujemy do czasu zredukowania
wody. Jak
syropu pozostanie już na prawdę niewiele wyciągamy skórkę na kratkę i pozostawiamy do wystudzenia i wyschnięcia.
Ważne: skórka będzie oblana gęstym, klejącym
syropem dlatego proponuję nie używać papieru do pieczenia do jej wysuszenia.Po ok. 10-15 min
syrop wyschnie i ostygnie- przemieni się w biało-
cukrowy nalot.Skórką z obu wersji można przechowywać kilka tygodni w szczelnie zamkniętych słoiczkach.