Wykonanie

Kruchutkie , delikatne, pachnące
pomidorem i
oregano mini pizze z ciasta "francuskiego"przygotowanego na bazie kremowego
serka "Philadelphia"

Składniki:

220 g
białego serka kremowego / Philadelphia/220 g
mąki pszennej260 g
masła2 szczypty
solioraz- gęsty sos pomidorowy/passata/
sól /do smaku-oregano/do smaku-
mozarella-
oliwki /do dekoracji-swieze listki
oregano lub
bazylii /do dekoracjiWykonanie:-
Serek połączyć z
masłem.-Dodać
mąkę ,
sól i połączyć składniki.-Zagnieść ciasto / nie musi być całkiem gładkie/,owinąć w folię i wstawić na noc do lodówki.-Następnego dnia ciasto rozwałkować na grubość kilku milimetrów i złożyć 3-krotnie.-Wstawić do lodówki na 30 minut.-Czynność powtórzyć 3
razy.-Schłodzone , wypoczęte ciasto podzielić na pół i rozwałkować na grugośc kilku milimetrów.-Wykroić małe krążki, ułozyć na blaszce wyłozonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika /190 st. C/Piec 15 minut / do lekkiego przyrumienienia/-Na podpieczone krążki nałożyć odrobinę gęstego sosu /doprawionego odrobiną
soli i oregano/, niewielkie kawałeczki
mozzarelli i wstawić na kilka minut do gorącego piekarnika /do momentu roztopienia się sera/.-Gotowe pizze ozdobić listkami oregano/ lub bazylii/ i połówkami
oliwek.
