Wykonanie
Roladki z
szynki z dodatkiem sezonowych warzyw to znakomita, i elegancka przystawka. Ale możemy przygotować je również na kolację otrzymując w ten sposób delikatne i pożywne danie/dodatek dobrego
pieczywa mile widziany/.
Jeśli mamy w lodówce kilka plastrów
wędliny,jakieś warzywko i trochę
żółtego sera to możemy śmiało zabierać się do pracy. Jeśli chcemy przygotować coś extra to musimy się do tego przygotować.S kładniki: /na 5 szt./
5 szt szparagów/świeże/5 plastrów
szynki /użyłam parmeńskiej,ale może być również gotowana/po ½ szt czerwonej i żółtej papryki/może być świeża ,konserwowa,moja jest pieczona/5 „słupków” żółtego sera/ulubiony/
musztarda miodowa/do smarowania/
szczypiorek do dekoracjiWykonanie:
Szparagi obieramy pozbywając ich zewnętrznej skórki/za pomocą obieraczki/,główkę pozostawiamy nienaruszoną,obcinamy zdrewniałą część/najlepiej złamać warzywo w miejscu, gdzie jest najbardziej kruche i pozostawić miękką część ,a twardą wyrzucić/Umyte warzywa lekko posolić i ugotować na parze ,tak aby były miękkie,ale jędrne/ok. 15 -18 min w zależności od grubości warzywa/,zanurzyć w zimnej wodzie i osuszyć. Płaty
szynki posmarować cienką warstwą musztardy/może być majonez/ułożyć po kawałku
sera,
papryki pokrojonej w paski,po jednej sztuce
szparagi i zrolować.Zwiniętą
szynkę związać
szczypiorkiem i ułożyć na półmisku.Przykryć folią i schłodzić w lodówce.
pomysł zaczerpnięty ze str. tasteofhome.com