Kolejna propozycja na kolorowy zestaw warzyw. Tym razem świeża roszponka z pieczoną lub grillowaną papryką i czarnymi oliwkami .Całość doprawiona sosem balsamicznym , wiórkami sera pecorino i kiełkamirzodkiewki.Podając ją z kromką pełnoziarnistego chlebka otrzymamy wartościowe samodzielnedanie np. na kolację.Składniki: /dla 2 osób/garść sałatki roszponki1/2 czerwonej pieczonej /lub grillowanej/papryki1/2 żółtej pieczonej /lub grillowanej/ paprykigarść czarnych oliwek bez pestek50 g sera pecorino2 łyżki oliwy z oliwek1 łyżka gęstego octu balsamicznegosól i pieprz do smakuWykonanie:Do przygotowania tej sałatki użyłam czerwoną i żółtą pieczoną paprykę . Użyłam ich tylko po połówce .Oczywiście taką ilość nie opłaca się piec w piekarniku. Pieczemy kilka papryk i możemy wykorzystać je do innych dań/ np. do zupy, czy jako przystawkę do dania mięsnego,do kanapek.../. Paprykę pieczemy w gorącym piekarniku ok.30-40 min, następnie umieszczamy w woreczku foliowym, a po przestudzeniu zdejmujemy skórkę i ............ ZOBACZDo sałatki można wykorzystać paprykę grillowaną samodzielnie lub gotową ze słoiczka.Dokładnie umytą i osuszoną sałatkęroszponkę ułożyć na półmisku. Paprykę pokroić w dowolnej wielkości paseczki, a oliwki w krążki. Wyłożyć na sałatę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.Oliwę połączyć z octem balsamicznym i skropić sałatkę.Wierzch posypać wiórkami startego sera owczego /lub innego/.Dodatkowo sałatkę ozdobiłam świeżymi kiełkamirzodkiewki.