Wykonanie

Tym razem przy użyciu maszynki upiekłam kruchutkie
ciasteczka kasztanowe.Jesień w pełni , a więc dodatek
kasztanów doskonale skomponował się ze smakiem kruchego ciasta.

Część
mąki pszennej zastąpiłam
mąką kasztanową i tak powstały pyszne
ciasteczka, które dodatkowo ozdobiłam kropeczką słodkiego kremu
kasztanowego.
Ciasteczka wystarczy posypać
cukrem pudrem i tak będą pyszne.
Mąka kasztanowa , którą produkuje się z suszonych
kasztanów jadalnych różni się od
mąki zbożowej głównie tym, że nie zawiera w swoim składzie glutenu, jest lekkostrawna i łatwo przyswajalna przez nasze organizmy . Jej zdrowotne właściwości zostały docenione i coraz częściej można ją znaleźć w sprzedaży. Oprócz
ciasteczek można wypiekać z niej różne ciasta,
chleby, można przygotować słodkie desery, naleśniki i kremy.Składniki: /ilość zależy od grubości i kształtu ciastek/150 g miękkiego
masła75 g
cukru pudru1
jajko100 g
mąki kasztanowej125 g
mąki pszennejszczypta
soli1/4 łyżeczki
sody oczyszczonej1 łyżeczka
rumu lub
aromat waniliowykrem
kasztanowy /lub czekoladowy/ do dekoracj iWykonanie:

- Przy pomocy miksera utrzeć
masło z
cukrem i
jajkiem na puszystą masę.-Dodać wymieszane
mąki ,
sól,
sodę i
rum.-Wyrobić gładkie ciasto /użyłam łyżki drewnianej/ i wstawić do lodówki na ok.2 godziny.-Gotowe ciasto nałożyć do maszynki i wyciskać dowolne wzorki
ciasteczek bezpośrednio na blachę /nie smarować blachy/.-Piec w nagrzanym piekarniku/180-190 st.C. ok. 10-14 min./ w zależności od grubości ciasta/-
Ciasteczka powinny być lekko przyrumienione.



