ßßß Cookit - przepis na Kruche ciasteczka kasztanowe /wyciskane/

Kruche ciasteczka kasztanowe /wyciskane/

nazwa

Wykonanie

Tym razem przy użyciu maszynki upiekłam kruchutkie ciasteczka kasztanowe.
Jesień w pełni , a więc dodatek kasztanów doskonale skomponował się ze smakiem kruchego ciasta.
Część mąki pszennej zastąpiłam mąką kasztanową i tak powstały pyszne ciasteczka, które dodatkowo ozdobiłam kropeczką słodkiego kremu kasztanowego.
Ciasteczka wystarczy posypać cukrem pudrem i tak będą pyszne.
Mąka kasztanowa , którą produkuje się z suszonych kasztanów jadalnych różni się od mąki zbożowej głównie tym, że nie zawiera w swoim składzie glutenu, jest lekkostrawna i łatwo przyswajalna przez nasze organizmy . Jej zdrowotne właściwości zostały docenione i coraz częściej można ją znaleźć w sprzedaży. Oprócz ciasteczek można wypiekać z niej różne ciasta, chleby, można przygotować słodkie desery, naleśniki i kremy.
Składniki: /ilość zależy od grubości i kształtu ciastek/
150 g miękkiego masła
75 g cukru pudru
1 jajko
100 g mąki kasztanowej
125 g mąki pszennej
szczypta soli
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka rumu lub aromat waniliowy
krem kasztanowy /lub czekoladowy/ do dekoracj i
Wykonanie:
- Przy pomocy miksera utrzeć masło z cukrem i jajkiem na puszystą masę.
-Dodać wymieszane mąki , sól, sodę i rum.
-Wyrobić gładkie ciasto /użyłam łyżki drewnianej/ i wstawić do lodówki na ok.2 godziny.
-Gotowe ciasto nałożyć do maszynki i wyciskać dowolne wzorki ciasteczek bezpośrednio na blachę /nie smarować blachy/.
-Piec w nagrzanym piekarniku/180-190 st.C. ok. 10-14 min./ w zależności od grubości ciasta/
-Ciasteczka powinny być lekko przyrumienione.
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2012/11/kruche-ciasteczka-kasztanowe-wyciskane.html