ßßß
Składniki (na ok. 20 dużych ciastek):150 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej150 g mąki pszennej150 g masła 82 %100 g cukru pudru1 małe jajkoszczypta soli1 łyżeczka proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sodyDodatkowo:2 łyżki ziaren słonecznika2 łyżki pestek dyni1 łyżka sezamu
Mąki wymieszać z cukrem pudrem, sodą, proszkiem i solą. Dodać pokrojone w kostkę masło i posiekać nożem. Dodać jajko i ewentualnie odrobinę lodowatej wody. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 40 minut. Ze schłodzonego ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczać za pomocą spodu szklanki maczanym w mące. Ciastka posypać ziarnami, lekko dociskając je do ciasta. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (grzałka góra-dół) przez ok. 17-20 minut, do czasu, aż ładnie się zarumienią. Upieczone ciastka wystudzić na blaszce. Smacznego!Rada: Ciasto można także zagnieść w robocie.