ßßß
Pyszne , soczyste owoce zapieczone pod pełnoziarnistą kruszonką z chrupiącymi orzechami i migdałami..........to nic innego jak kolejna wersja popularnych crumbli.Zapach pieczonych śliwek i maślanego ciasta z dodatkiem orzechów i migdałów trochę kojarzy mi się już z nadchodzącą jesienią. Nic dziwnego, dojrzałe , słodkie śliwki to przecież owoce złotej pory roku. Korzystajmy więc z jej dobrodziejstw i jedzmy śliwki.....w każdej postaci.
kruszonka:120 g mąki pełnoziarnistej4 łyżki otrębów pszennych lub owsianych50 g cukru trzcinowego100 g masła2 łyżki pokrojonych migdałów /słupki/2 łyżki pokrojonych orzechóworaz:600 g śliwek2 łyżeczki cukru waniliowego0,5 łyżeczki cynamonu4 łyżki otrębowych chrupek1 łyżka mąki ziemniaczanej2 łyżki płatków migdałowychWykonanie:
Wszystkie składniki sypkie przesypać do miski, wymieszać.Dodać miękkie masło i palcami wyrobić kruszonkę.Dodać pokrojone orzechy i migdały.Śliwki umyć, usunąć pestki , przekroić na pół.Ułożyć w naczyniu żaroodpornym / ok.3/4 wysokości/.Posypać mąką ziemniaczaną, cukrem waniliowym , cynamonem i chrupkami otrębowymi.Przykryć przygotowaną kruszonką , posypać płatkami migdałowymi.Naczynie wstawić na 30 minut do piekarnika nagrzanego do temp.180 st.CUpieczony deser przestudzić.Podawać jeszcze ciepły z dodatkiem lodów .