Wykonanie

Ciepłe, podpieczone
śliwki i
jabłka pod
orzechową kruszonka to pyszny deser ,a szczególnie o tej
porze roku.

Różnorodne kombinacje smakowe i prostota w wykonaniu tego deseru sprawiają , żezadomowił się w mojej kuchni na dobre. Wystarczy zmienić rodzaj
owoców, przygotować kruszonkę z dowolnych , ulubionych składników ,a za każdym razem nasz deser będzie smakował inaczej.Składniki: /4 porcje/

600 g drobnych, dojrzałych
śliwek3
jabłka3 łyżki
cukru trzcinowego1 łyżeczka
cynamonu2 łyżeczki
mąki ziemniaczanej1.5 szklanki
mąki pszennej razowej3 łyżki
cukru trzcinowego3 łyżki
otrębów owsianych80 g zmielonych
orzeszków ziemnych120 g
masłaWykonanie:
Mąkę połączyć z
orzechami,
otrębami i
cukrem.Dodać pokrojone
masło.Palcami rozetrzeć składniki tak, by utworzyły się grudki.
Owoce umyć.
Śliwki pokroić na połówki, usunąć pestki.Obrane
jabłka pokroić w cząstki.Foremki do zapiekania posmarować
masłem i wypełnić
owocami./użyłam 4 foremki aluminiowe wyłożone pergaminem/Wierzch posypać
cukrem,
cynamonem i
mąką ziemniaczaną.
Owoce pokryć przygotowaną kruszonką.Można posypać
orzechami lub
migdałami.Foremki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i zapiekać ok.25 minut.Wierzch powinien być ładnie przyrumieniony.Deser podawać lekko przestudzony.
