ßßß
600 g drobnych, dojrzałych śliwek3 jabłka3 łyżki cukru trzcinowego1 łyżeczka cynamonu2 łyżeczki mąki ziemniaczanej1.5 szklanki mąki pszennej razowej3 łyżki cukru trzcinowego3 łyżki otrębów owsianych80 g zmielonych orzeszków ziemnych120 g masłaWykonanie:
Mąkę połączyć z orzechami, otrębami i cukrem.Dodać pokrojone masło.Palcami rozetrzeć składniki tak, by utworzyły się grudki.Owoce umyć.Śliwki pokroić na połówki, usunąć pestki.Obrane jabłka pokroić w cząstki.Foremki do zapiekania posmarować masłem i wypełnić owocami./użyłam 4 foremki aluminiowe wyłożone pergaminem/Wierzch posypać cukrem, cynamonem i mąką ziemniaczaną.Owoce pokryć przygotowaną kruszonką.Można posypać orzechami lub migdałami.Foremki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i zapiekać ok.25 minut.Wierzch powinien być ładnie przyrumieniony.Deser podawać lekko przestudzony.