ßßß Cookit - przepis na Crumble orzechowe ze śliwkami i jabłkiem

Crumble orzechowe ze śliwkami i jabłkiem

nazwa

Wykonanie

Ciepłe, podpieczone śliwki i jabłka pod orzechową kruszonka to pyszny deser ,
a szczególnie o tej porze roku.
Różnorodne kombinacje smakowe i prostota w wykonaniu tego deseru sprawiają , że
zadomowił się w mojej kuchni na dobre. Wystarczy zmienić rodzaj owoców, przygotować kruszonkę z dowolnych , ulubionych składników ,a za każdym razem nasz deser będzie smakował inaczej.
Składniki: /4 porcje/
600 g drobnych, dojrzałych śliwek
3 jabłka
3 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1.5 szklanki mąki pszennej razowej
3 łyżki cukru trzcinowego
3 łyżki otrębów owsianych
80 g zmielonych orzeszków ziemnych
120 g masła
Wykonanie:
Mąkę połączyć z orzechami, otrębami i cukrem.
Dodać pokrojone masło.
Palcami rozetrzeć składniki tak, by utworzyły się grudki.
Owoce umyć.
Śliwki pokroić na połówki, usunąć pestki.
Obrane jabłka pokroić w cząstki.
Foremki do zapiekania posmarować masłem i wypełnić owocami.
/użyłam 4 foremki aluminiowe wyłożone pergaminem/
Wierzch posypać cukrem, cynamonem i mąką ziemniaczaną.
Owoce pokryć przygotowaną kruszonką.
Można posypać orzechami lub migdałami.
Foremki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i zapiekać ok.25 minut.
Wierzch powinien być ładnie przyrumieniony.
Deser podawać lekko przestudzony.
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2014/09/crumble-orzechowe-ze-sliwkami-i-jabkiem.html