Wykonanie
Często kusi mnie, żeby przygotować coś w niecodzienny sposób. Tak np. wykorzystałam praskę do
ziemniaków w przepisie na :
ciasteczka makaronowe , a dziś postanowiłam usmażyć placki z tartych
jabłek.
Jabłka są w nich właściwie jedynym składnikiem, nie licząc drobiny
mąki dla scalenia i
cynamonu dla smaku, który można pominąć, o ile go ktoś nie lubi . Polecam, bardzo dobry deserek ! troszkę jak szarlotka z patelni :)


Składniki :1 duże
jabłko na osobęi do tego :1 i 1/2 płaskiej łyżeczki
mąki ziemniaczanejszczypta
cynamonu1 płaska łyżeczka
masła do smażeniaPrzygotowanie :Obrane
jabłko ścieram na grubej tarce, dodaję do niego
mąkę i
cynamon, mieszam dokładnie. Na patelni rozgrzewam
masło. Wykładam
jabłkową masę i smażę na niewielkim ogniu ok. 3-4 minut, po czym odwracam placuszek za pomocą pokrywki lub talerzyka (odwracam szybkim ruchem patelnię). Smażę drugą stronę 3-4 minuty. Podaję z
jogurtem naturalnym wymieszanym z
cynamonem.Przepis autorski.





