Wykonanie
Bardzo smaczne i łatwe w przygotowaniu , pięknie pachnące podczas pieczenia ciasto
bananowe.Końcem lata chętnie powracam do pieczenia ciast z wykorzystaniem dojrzałych
bananów.Są to muffinki,
chlebki,
ciasteczka owsiane . Nadal cieszą sie w moim domu wielkim powodzeniem.Tym razem wykorzystałam swieżo przygotowane
małso orzechowe i skorzystałam z bardzo prostego sposobu wykonania ciasta: metodą muffinkową , czyli dwóch misek.
Składniki:3 dojrzałe
banany1/2 szklanki
masła orzechowego1/4 szklanki
oleju roslinnego1
jajko1/2 szklanki
miodu płynnego3 łyżki
mleka1,5 szklanki
mąki pszennej razowej1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia1/4 łyżeczki
soli1 łyzeczka ekstraktu
waniliiWykonanie:Przygotować dwie miski.W jednej misce wymieszać wszystkie składniki sypkie/mąkę, proszek, sól/.W drugiej wymieszać składniki mokre/ rozgniecione
banany,
jajko,
miód ,
masło orzechowe,
mleko,
olej i ekstrakt
wanilii.Zawartość misek połączyć ze sobą.Ciasto przelać do natłuszczonej foremki keksowej/ /użyłam dwie małe 9-18 cm/.Piec ok. 35 minut w piekarniku nagrzanym do temp.180 st.C.
Masło orzechowe w cieście ................... i
masło orzechowe na cieście..............
Najlepsze .............domowe
masło orzechowe