ßßß Cookit - przepis na Pikanty mus czekoladowy z karmelizowaną gruszką /dla zakochanych/

Pikanty mus czekoladowy z karmelizowaną gruszką /dla zakochanych/

nazwa

Wykonanie

Prosty, smaczny, idealny na każdą okazję deser czekoladowy z karmelizowanymi owocami.
Dodatek ostrego likieru z chili ,kilku ziarenek czerwonego pieprzu i dekoracyjne czekoladowe serduszka namalowane wewnątrz szklaneczek, to akcent podkreślający , że deser można śmiało wprowadzić do walentynkowego menu.
Główne składniki to czekolada i ostra papryczka . Prawdopodobnie podnoszą one poziom endorfiny, co sprawia, że czujemy się zdecydowanie szczęśliwsi...............a jeśli nawet tak nie jest, to deser jest pyszny i warty pokusy!
Składniki:
mus czekoladowy
200 ml śmietany kremówki (36%)
8 0 g gorzkiej czekolady
2 łyżeczki cukru pudru
2 łyżki likieru czekoladowego z peperoncino/Liquore Cioccolato Peperoncino/
karmelizowane gruszki
2 duże gruszki
2 łyżki wody
2 łyżki brązowego cukru
oraz do dekoracji :
-ziarenka czerwonego pieprzu
-50 czekolady
-1 łyżka likieru j/w
Wykonanie:
-Gruszki obrać.
-Końcówki /z ogonkiem /odciąć. Z pozostałej części wyciąć gniazda nasienne i pokroić w grubszą kostkę.
-Na dużej patelni podgrzać cukier z wodą, do momentu, aż uzyska brązowy kolor.
-Dodać kostki i końcówki owoców i delikatnie mieszając podsmażyć 3-4 minuty, odstawić do całkowitego wystudzenia.
-Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, przestudzić.
-Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, dodając pod koniec cukier.
-Ubijając nadal wlewać powoli płynną, przestudzoną czekoladę i likier.
-Krem przełożyć do szklanych pucharków.
-Na wierzchu ułożyć kosteczki gruszek.
-Końcówki gruszki/ z ogonkiem/ ułożyć na wierzchu i polać płynną czekoladą / roztopić w kapieli wodnej/ połączoną z łyżką likieru.
Całość posypać dekoracyjnie ziarenkami czerwonego pieprzu.
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2014/02/pikanty-mus-czekoladowy-z-karmelizowana.html