Wykonanie

Prosty, smaczny, idealny na każdą okazję deser
czekoladowy z karmelizowanymi
owocami.

Dodatek
ostrego likieru z
chili ,kilku ziarenek
czerwonego pieprzu i dekoracyjne
czekoladowe serduszka namalowane wewnątrz szklaneczek, to akcent podkreślający , że deser można śmiało wprowadzić do walentynkowego menu.Główne składniki to
czekolada i
ostra papryczka . Prawdopodobnie podnoszą one poziom endorfiny, co sprawia, że czujemy się zdecydowanie szczęśliwsi...............a jeśli nawet tak nie jest, to deser jest pyszny i warty pokusy!Składniki:
mus czekoladowy200 ml
śmietany kremówki (36%)8 0 g
gorzkiej czekolady2 łyżeczki
cukru pudru2 łyżki
likieru czekoladowego z peperoncino/Liquore Cioccolato Peperoncino/karmelizowane
gruszki2 duże
gruszki2 łyżki
wody2 łyżki
brązowego cukruoraz do dekoracji :-ziarenka
czerwonego pieprzu-50
czekolady-1 łyżka
likieru j/wWykonanie:-
Gruszki obrać.-Końcówki /z ogonkiem /odciąć. Z pozostałej części wyciąć gniazda nasienne i pokroić w grubszą kostkę.-Na dużej patelni podgrzać
cukier z
wodą, do momentu, aż uzyska brązowy kolor.-Dodać kostki i końcówki
owoców i delikatnie mieszając podsmażyć 3-4 minuty, odstawić do całkowitego wystudzenia.-
Czekoladę roztopić w kąpieli
wodnej, przestudzić.-Schłodzoną
śmietanę ubić na sztywno, dodając pod koniec
cukier.-Ubijając nadal wlewać powoli płynną, przestudzoną
czekoladę i
likier.-Krem przełożyć do szklanych pucharków.-Na wierzchu ułożyć kosteczki
gruszek.

-Końcówki gruszki/ z ogonkiem/ ułożyć na wierzchu i polać płynną
czekoladą / roztopić w kapieli wodnej/ połączoną z łyżką
likieru.Całość posypać dekoracyjnie ziarenkami
czerwonego pieprzu.