Wykonanie

Niezastąpione o każdej
porze dnia, uwielbiane przez wszystkich. Najchętniej jadam je z
owocami i
jogurtem. Jeśli brak świeżych
owoców zastępuję je mrożonymi lub domową
konfiturą.Towarzyszą mi od wielu lat i wciąż smakują tak jak wówczas, gdy stawiałam pierwsze, niepewne kroki w kuchni / ale wtedy nie miałam patelni teflonowej i smażyłam na tłuszczu/. Dziś te placuszki noszą wdzięczną nazwę pancakes , choć dla mnie pozostaną niezmiennie placuszkami, a jedyne co ich łączy to sposób podania.....

Składniki: / ok. 12 szt/300 g
mąki pszennej2
jajka250 ml
mleka2 łyżki stopionego masła/lub oleju/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1,5 łyżki
cukru pudru1 łyżeczka
cukru wanilinowegoszczypta
soliorazkilka łyżek domowych
konfitur z
jagódświeże lub mrożone
jagody do dekoracji150 g
jogurtu greckiego1 łyżka
cukruWykonanie:-Wszystkie składniki na placuszki starannie ze sobą połączyć/ trzepaczką/.-Ciasto odstawić na ok.15 minut.-Wymieszać ponownie łyżką.-Smażyć owalne placki na lekko natłuszczonej patelni / najlepiej teflonowej/ z obu stron na złoty kolor.-Gotowe placuszki układać w piramidkę , przekładając niewielką ilością
konfitury.-Z wierzchu polać
jogurtem wymieszanym z
cukrem i p osypać świeżymi lub
mrożonymi owocami.