Wykonanie
Choć pogoda nie rozpieszcza zatęskniłam za
lodami. Odkąd sprawiłam sobie maszynkę do
lodów całkowicie przestałam odwiedzać lodziarnie.Przyjemność tworzenia , a
potem konsumpcji tych pyszności jest ogromna.Łatwość z jaką można zrobić sobie pyszne , naturalne , wielosmakowe
lody przekonały mnie ,że było warto.
Lody można zrobić wpawdzie bez maszynki i są równie dobre, ale jak się bawić, to na całego .....Pierwsze
lody domowe zaczęłam robić już kilka lat temu. Były to
lody na bazie mrożonych
bananów lub zamrożonej
śmietany i
truskawek. Do tego celu potrzebny jest mocny, dobrze miksujący sprzęt / np. Thermomix /.Później przez pewien czas zachwycałam się przepysznymi, oryginalnymi włoskimi
lodami , a w tej chwili znowu zaczęłam swoją produkcję.......
Lody są pyszne i wcale nie muszą być tuczące!
Składniki:350 ml pełnotłustego
mleka200 ml słodkiej
śmietanki kremowej120 g
cukru30 g gorzkiego
kakao1 łyżeczka
aromatu waniliowegoczekolada do dekoracjiWykonanie:-
Kakao i
cukier rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłego
mleka.-Pozostałe
mleko połączyć ze
śmietanką i zagotować.-Dodać aromat i rozpuszczone
kakao z
cukrem,wymieszać.-Odstawić do przestudzenia, a następnie wstawić do lodówki najlepiej na kilka godzin.-Zimne
mleko kakaowo-
waniliowe umieścić w misie maszynki do
lodów i postępować w/g instrukcji producenta.-Moje
lody gotowe były w ciągu 30 minut i mogłam śmiało nakładać je do pucharków.-Aby uzyskać bardziej zamrożoną konsystencję masę należy przełożyć do pojemniczka /po lodach/ i wstawić do zamrażalnika na ok 2 godziny.-Można na dłużej, ale myślę, że zostaną zjedzone wcześniej.
Lody nałożyć do szklanych /schłodzonych/ pucharków i posypać startą
czekoladą i posypką
czekoladową