Wykonanie
Cześć :)Dzisiaj coś słodkiego do picia :) domowej roboty
czekolada :)Jest wiele czekoladopodobnych
fixów, ale ja jednak polecam zrobić sobie samemu, bo nie jest to trudne :)Zmodyfikowany przepis z dodatku do Wyborczej, który był w ostatniej Kuchni ;PSkładniki:100 g
czekolady min. 70 %
kakao300 ml
mleka2 łyżki
cukru pudru1 łyżeczka
cukru wanilinowego/ kilka kropel
aromatu waniliowego1 łyżeczka
przyprawy do piernika1 łyżeczka
cynamonu100 ml
śmietankikakao do dekoracjiWykonanie:
Czekoladę łamiemy, wrzucamy do rondelka. Wlewamy
mleko, wsypujemy wszystkie sypkie składniki.Powoli podgrzewamy, cały czas mieszając, najlepiej trzepaczką.
Podgrzewamy aż do zagotowania, tyle aż uzyska gęstą konsystencję.Przelewamy do filiżanek, dekorujemy ubitą
śmietanką i posypujemy szczyptą
kakao.
Dość słodkie i zapychające, nie dałam rady całej filiżance :)Patrząc na 1 zdjęcie stwierdzam, że do gazet zdjęcia robią na pewno z zimną
czekoladą, bo się tej
bitej śmietany nie dało utrzymać nawet kilku sekund i od razu płynęła :)Smacznego!