ßßß
Niezwkle proste danie ,w którym główną rolę odgrywa słoneczny kolor kukyrydzy, potrafipobudzić zmysły i apetyt u każdego niejadka......Odrobina kolorów na talerzu to miły , ciepły akcent , a szczególnie kiedy za oknem wciąż sypie śnieg......Składniki: / 2 porcje/
300 g fileta z morszczuka /lub innej dowolnej ryby/1 jajkosok z cytrynyprzyprawa do ryb3-4 łyżki drobnej kaszki kukurydzianej/użyłam instant/mix sałatekkilka pomidorków koktajlowycholiwa z oliwekocet winnysól i pieprz do smakupolenta:250 g kaszy kukurydzianejok. 4-5 szklanek wody1 łyżka masła1 łyżka startego parmezanusól do smaku1 łyżka oliwy lub olejuWykonanie:-Zagotować wodę w wysokim rondlu z grubym dnem.-Dwie szklanki wody przelać do innego rondelka i trzymać na małym ogniu.-Do gotującej się wody wsypać stopniowo kaszę , posolić do smaku i cały czas mieszając /najlepiej drewnianą łyżką / gotować w/g czasu podanego na opakowaniu.-W miarę wyparowania wody dolewać małe porcje wrzątku.W zależności od gatunku kaszy czas gotowania jest różny, ale po upływie 30-40 min polenta powinna być ugotowana.-Kaszę zdjąć z ognia, dodać masło i starty parmezan, starannie wymieszać.-Płaskie naczynie lub blaszkę nasmarować oliwą / można wyłożyć papierem do pieczenia/ i przełożyć polentę.-Rozsmarować warstwę ok.1 , 5 -2 cm. Odstawić do zastygnięcia /kaszę można przygotować wieczorem/.-Dobrze zastygniętą polentę posmarować oliwą i pokroić na prostokąty lub trójkąty-Rozgrzać patelnię grillową i opiekać kawałki polenty z obu stron po 2-3 minuty.-Filety rybne skropić sokiem z cytryny, posypać przyprawami, a następnie panierować w jajku i kaszce kukurydzianej.-Smażyć na głębokim tłuszczu z każdej strony do przyrumienienia się panierki.Podawać z ulubioną surówką.
Ryba w panierce kukurydzianej z grillowaną polentą i bukietem świeżych warzyw.