Wykonanie

Niezwkle proste danie ,w którym główną rolę odgrywa
słoneczny kolor
kukyrydzy, potrafipobudzić zmysły i apetyt u każdego niejadka......Odrobina kolorów na talerzu to miły , ciepły akcent , a szczególnie kiedy za oknem wciąż sypie śnieg......Składniki: / 2 porcje/

300 g fileta z
morszczuka /lub innej dowolnej ryby/1
jajkosok z cytrynyprzyprawa do ryb3-4 łyżki drobnej
kaszki kukurydzianej/użyłam instant/mix sałatekkilka
pomidorków koktajlowych
oliwa z oliwekocet winnysól i
pieprz do smakupolenta:250 g
kaszy kukurydzianejok. 4-5 szklanek
wody1 łyżka
masła1 łyżka startego
parmezanusól do smaku1 łyżka
oliwy lub
olejuWykonanie:-Zagotować
wodę w wysokim rondlu z grubym dnem.-Dwie szklanki
wody przelać do innego rondelka i trzymać na małym ogniu.-Do gotującej się
wody wsypać stopniowo
kaszę , posolić do smaku i cały czas mieszając /najlepiej drewnianą łyżką / gotować w/g czasu podanego na opakowaniu.-W miarę wyparowania
wody dolewać małe porcje wrzątku.W zależności od gatunku
kaszy czas gotowania jest różny, ale po upływie 30-40 min polenta powinna być ugotowana.-
Kaszę zdjąć z ognia, dodać
masło i starty
parmezan, starannie wymieszać.-Płaskie naczynie lub blaszkę nasmarować
oliwą / można wyłożyć papierem do pieczenia/ i przełożyć polentę.-Rozsmarować warstwę ok.1 , 5 -2 cm. Odstawić do zastygnięcia /kaszę można przygotować wieczorem/.-Dobrze zastygniętą polentę posmarować
oliwą i pokroić na prostokąty lub trójkąty-Rozgrzać patelnię grillową i opiekać kawałki polenty z obu stron po 2-3 minuty.-
Filety rybne skropić
sokiem z cytryny, posypać
przyprawami, a następnie panierować w
jajku i
kaszce kukurydzianej.-Smażyć na głębokim tłuszczu z każdej strony do przyrumienienia się panierki.Podawać z ulubioną surówką.

Ryba w panierce kukurydzianej z grillowaną polentą i bukietem świeżych warzyw.