ßßß Cookit - przepis na Filet z morszczuka w kukurydzy z grillowaną polentą

Filet z morszczuka w kukurydzy z grillowaną polentą

nazwa

Wykonanie

Niezwkle proste danie ,w którym główną rolę odgrywa słoneczny kolor kukyrydzy, potrafi
pobudzić zmysły i apetyt u każdego niejadka......
Odrobina kolorów na talerzu to miły , ciepły akcent , a szczególnie kiedy za oknem wciąż sypie śnieg......
Składniki: / 2 porcje/
300 g fileta z morszczuka /lub innej dowolnej ryby/
1 jajko
sok z cytryny
przyprawa do ryb
3-4 łyżki drobnej kaszki kukurydzianej/użyłam instant/
mix sałatek
kilka pomidorków koktajlowych
oliwa z oliwek
ocet winny
sól i pieprz do smaku
polenta:
250 g kaszy kukurydzianej
ok. 4-5 szklanek wody
1 łyżka masła
1 łyżka startego parmezanu
sól do smaku
1 łyżka oliwy lub oleju
Wykonanie:
-Zagotować wodę w wysokim rondlu z grubym dnem.
-Dwie szklanki wody przelać do innego rondelka i trzymać na małym ogniu.
-Do gotującej się wody wsypać stopniowo kaszę , posolić do smaku i cały czas mieszając /najlepiej drewnianą łyżką / gotować w/g czasu podanego na opakowaniu.
-W miarę wyparowania wody dolewać małe porcje wrzątku.
W zależności od gatunku kaszy czas gotowania jest różny, ale po upływie 30-40 min polenta powinna być ugotowana.
-Kaszę zdjąć z ognia, dodać masło i starty parmezan, starannie wymieszać.
-Płaskie naczynie lub blaszkę nasmarować oliwą / można wyłożyć papierem do pieczenia/ i przełożyć polentę.
-Rozsmarować warstwę ok.1 , 5 -2 cm. Odstawić do zastygnięcia /kaszę można przygotować wieczorem/.
-Dobrze zastygniętą polentę posmarować oliwą i pokroić na prostokąty lub trójkąty
-Rozgrzać patelnię grillową i opiekać kawałki polenty z obu stron po 2-3 minuty.
-Filety rybne skropić sokiem z cytryny, posypać przyprawami, a następnie panierować w jajku i kaszce kukurydzianej.
-Smażyć na głębokim tłuszczu z każdej strony do przyrumienienia się panierki.
Podawać z ulubioną surówką.
Ryba w panierce kukurydzianej z grillowaną polentą i bukietem świeżych warzyw.
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2013/02/filet-z-morszczuka-w-kukurydzy-z.html