Wykonanie

Uwielbiam
gruszki ugotowane w
winie i podane z dodatkiem
gorzkiej czekolady lub
waniliowego kremu i
lodów.Ale czasem trzeba zrezygnować z tych pyszny ch i kalorycznych dodatków i zadowolić się wersją odrobinę odchudzoną,choć równie pyszną.
Gruszka jest doskonała w każdej postaci ,a ugotowana w aromatycznym, korzennym
winie pozwala zaspokoić zachciankę na małe co nieco. Delikatnie słodki,b ardzo jesienny i bardzo smaczny deser,a d odatek chrupiących
pistacji nadaje
owocom ciekawego smaku i przyjemnego wyglądu.


Składniki: / 1
owoc na osobę/1-2
gruszki
500 ml białego wina/deserowe/1,5 łyżki
miodukilka
goździkówszczypta
cynamonuszczypta
imbirusok z 1
pomarańczysok z 1/2
cytrynyskórka cytrynowa2-3 łyżki
orzeszków pistacjowychWykonanie:
Gruszki obrać,przekroić na pół, pozostawić ogonek, wyciąć gniazdka nasienne.
Owoce skropić
sokiem z cytryny. Do małego rondelka wlać
wino,dodać 2 łyżki
miodu,kilka
goździków, szczyptę
cynamonu,sok z
pomarańczy i
skórkę cytrynową. Zagotować,po czym zmniejszyć płomień i włożyć
gruszki. Jeśli płynu jest mało należy go uzupełnić/winem lub wodą/Gotować chwilkę /, aż
owoce będą średnio miękkie/, przewrócić delikatnie na druga stronę i pozostawić je w
winie do całkowitego przestygnięcia.Zimne
gruszki przełożyć na talerzyki posypać posiekanymi orzeszkami, ozdobić świeżą
miętą lub
melisą,dodać kleksik
bitej śmietany .
Syrop winny z gotowanych
gruszek można dodać do
herbatki lub
wody mineralnej.
