ßßß Cookit - przepis na Gruszka z pistacjami - propozycja na lekki deser

Gruszka z pistacjami - propozycja na lekki deser

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam gruszki ugotowane w winie i podane z dodatkiem gorzkiej czekolady lub waniliowego kremu i lodów.Ale czasem trzeba zrezygnować z tych pyszny ch i kalorycznych dodatków i zadowolić się wersją odrobinę odchudzoną,choć równie pyszną.
Gruszka jest doskonała w każdej postaci ,a ugotowana w aromatycznym, korzennym winie pozwala zaspokoić zachciankę na małe co nieco. Delikatnie słodki,b ardzo jesienny i bardzo smaczny deser,a d odatek chrupiących pistacji nadaje owocom ciekawego smaku i przyjemnego wyglądu.
Składniki: / 1 owoc na osobę/
1-2 gruszki
500 ml białego wina/deserowe/
1,5 łyżki miodu
kilka goździków
szczypta cynamonu
szczypta imbiru
sok z 1 pomarańczy
sok z 1/2 cytryny
skórka cytrynowa
2-3 łyżki orzeszków pistacjowych
Wykonanie:
Gruszki obrać,przekroić na pół, pozostawić ogonek, wyciąć gniazdka nasienne. Owoce skropić sokiem z cytryny. Do małego rondelka wlać wino,dodać 2 łyżki miodu,kilka goździków, szczyptę cynamonu,sok z pomarańczy i skórkę cytrynową. Zagotować,po czym zmniejszyć płomień i włożyć gruszki. Jeśli płynu jest mało należy go uzupełnić/winem lub wodą/Gotować chwilkę /, aż owoce będą średnio miękkie/, przewrócić delikatnie na druga stronę i pozostawić je w winie do całkowitego przestygnięcia.Zimne gruszki przełożyć na talerzyki posypać posiekanymi orzeszkami, ozdobić świeżą miętą lub melisą,dodać kleksik bitej śmietany .
Syrop winny z gotowanych gruszek można dodać do herbatki lub wody mineralnej.
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2011/11/gruszka-z-pistacjami-propozycja-na.html