ßßß
Bananowiec to jedno z ciast mojego dzieciństwa, często robione przez mamę. Ulubione ciasto mojego K., szybkie do zrobienia i nie wymagające wielu składników. Dość słodkie i mocno bananowe. Polecam wszystkim amatorom bananów i galaretki. Składniki podaję na blaszkę 23*25cm. Do wpisu dołączam zdjęcia dwóch wersji, bo ciasto gości u nas często. Pomarańczowa to wersja mojej mamy a ta z owocami to moje ciasto z zeszłego roku.
Biszkopt:3 jajka3/4 szklanki mąki3/4 szklanki cukru1 łyżeczka proszku do pieczeniaBiałka ubić z cukrem na sztywno, ubijając dodawać żółtka. Dodać mąkę przesianą z proszkiem i delikatnie wymieszać. Upiec w 170*C.Pianka bananowa:6 bananów1 kostka margaryny2 galaretki ( u mnie zielone)10 dag cukru pudru ( jeśli banany są bardzo dojrzałe i słodkie, można z tego zrezygnować)Galaretki rozpuścić w 1/2 litra wody, ostudzić. Margarynę roztopić, ostudzić. Banany zmiksować z cukrem pudrem, dodać ostudzone galaretki i margarynę. Razem zmiksować. Wylać na biszkopt, odstawić do ostygnięcia.Wierzch:2 galaretki żółte2 banany i dowolne owoce do dekoracjiNa zastygniętą piankę wyłożyć owoce, zalać t ężejącą galaretką.