Wykonanie

Bananowiec to jedno z ciast mojego dzieciństwa, często robione przez mamę. Ulubione ciasto mojego K., szybkie do zrobienia i nie wymagające wielu składników. Dość słodkie i mocno
bananowe. Polecam wszystkim amatorom
bananów i
galaretki. Składniki podaję na blaszkę 23*25cm. Do wpisu dołączam zdjęcia dwóch wersji, bo ciasto gości u nas często. Pomarańczowa to wersja mojej mamy a ta z
owocami to moje ciasto z zeszłego roku.
Biszkopt:3
jajka3/4 szklanki
mąki3/4 szklanki
cukru1 łyżeczka
proszku do pieczeniaBiałka ubić z
cukrem na sztywno, ubijając dodawać
żółtka. Dodać
mąkę przesianą z proszkiem i delikatnie wymieszać. Upiec w 170*C.Pianka bananowa:6
bananów1 kostka
margaryny2
galaretki ( u mnie zielone)10 dag
cukru pudru ( jeśli
banany są bardzo dojrzałe i słodkie, można z tego zrezygnować)
Galaretki rozpuścić w 1/2 litra
wody, ostudzić.
Margarynę roztopić, ostudzić.
Banany zmiksować z
cukrem pudrem, dodać ostudzone
galaretki i
margarynę. Razem zmiksować. Wylać na
biszkopt, odstawić do ostygnięcia.Wierzch:2
galaretki żółte2
banany i dowolne
owoce do dekoracjiNa zastygniętą piankę wyłożyć
owoce, zalać t ężejącą
galaretką.