Wykonanie
skubaniec[W wersji oryginalnej
owoce powinny znaleźć się pod pianą z
białek, nie zaś na niej ;)]

Składniki:6
jajek3 szklanki
mąki200 g
margarynyok. szklanki
cukru2 łyżeczki
proszku do pieczenia3 łyżki
kakao500 g wydrylowanych
wiśni lub innych
owoców [u mnie
banan i
borówka amerykańska]
Margarynę posiekać z przesianą
mąką.
Żółtka wymieszać z 1/2 szklanki
cukru oraz
proszkiem do pieczenia i dodać do
mąki. Wyrobić ciasto. Podzielić je na dwie części, do jednej dodać trzy łyżki
kakao i zagnieść. Każdą z części zawinąć w folię i włożyć na ok. 30 min. do lodówki.Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Obie części ciasta wyjąć z lodówki i zlepić ze sobą. Odrywać kawałku masy i układać na spodzie tortownicy, zostawiając ok. 1/3 ciasta (na wierzch). Na ciasto można wyłożyć
owoce [lub zostawić je na wierzch].Z
białek ubić sztywną pianę, łącząc ją pod koniec ubijania z pozostałym
cukrem. Pianę wyłożyć na
owoce [lub ciasto]. Na pianę poskubać pozostałe ciasto i ułożyć
owoce (jeśli je zostawiliśmy an wierzch).Piec przez 40 min. w 180 o C. Po upieczeniu uchylać stopniowo drzwiczki piekarnika.