ßßß
Bardzo smaczne ciasto cytrynowe z dżemem z kiwi. Nie jest to ciasto z rodzaju puszystych, raczej z tych wilgotnych i zwartych, ale dzięki temu dobrze się kroi. Przełożenie ma bardzo oryginalny smak. Nie jest za słodkie, dzięki kiwi ma wspaniały kwaskowaty posmak. Polecam!
*foremka 24*24 cmSkładniki: na ciasto:250 g masła4 jajka2 szklanki mąki1.5 szklanki cukru pudru5 łyżek wrzątku1 cytryna na przełożenie:2 słoiczki dżemu z kiwi (po 350 g)1 galaretka kiwi2 owoce kiwiSkórkę z cytryny zetrzeć a następnie wycisnąć z owocu sok. Masło rozpuścić, dodać cukier i jajka i ubijać na parze dolewając wrząca wodę z sokiem z cytryny. Gdy masa zgęstnieje zdjąć z ognia i ubijać aż ostygnie. Wymieszać z mąką i skórką z cytryny. Ciasto podzielić na dwie części i piec na papierze około 15 minut w 180*C. Przestudzić.Dżem z kiwi umieścić w rondelku i podgrzać mocno ale nie dopuścić do zagotowania. Zdjąć z ognia, wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać, odstawić. Kiedy zacznie tężeć połową przełożyć placki a resztę wylać na wierzch ciasta. Gotowe ciasto udekorować plasterkami kiwi.Jeżeli nie mamy dżemu z kiwi należy około 800 g owoców pokroić zalać 1/2 szklanki wody i zagotować. Dodać 1 opakowanie żelfixu i 2 szklanki cukru. Gotować aż pianka zniknie i wystudzić.źródło przepisu- "Słodki świat Kasi"- przepis na mazurek z kiwi z moimi zmianami