Wykonanie

Bardzo smaczne ciasto
cytrynowe z
dżemem z
kiwi. Nie jest to ciasto z rodzaju puszystych, raczej z tych wilgotnych i zwartych, ale dzięki temu dobrze się kroi. Przełożenie ma bardzo oryginalny smak. Nie jest za słodkie, dzięki
kiwi ma wspaniały kwaskowaty posmak. Polecam!

*foremka 24*24 cmSkładniki: na ciasto:250 g
masła4
jajka2 szklanki
mąki1.5 szklanki
cukru pudru5 łyżek wrzątku1
cytryna na przełożenie:2 słoiczki
dżemu z
kiwi (po 350 g)1
galaretka kiwi2
owoce kiwiSkórkę z cytryny zetrzeć a następnie wycisnąć z
owocu sok.
Masło rozpuścić, dodać
cukier i
jajka i ubijać na parze dolewając wrząca
wodę z sokiem z
cytryny. Gdy masa zgęstnieje zdjąć z ognia i ubijać aż ostygnie. Wymieszać z
mąką i
skórką z cytryny. Ciasto podzielić na dwie części i piec na papierze około 15 minut w 180*C. Przestudzić.
Dżem z
kiwi umieścić w rondelku i podgrzać mocno ale nie dopuścić do zagotowania. Zdjąć z ognia, wsypać
galaretkę i dokładnie wymieszać, odstawić. Kiedy zacznie tężeć połową przełożyć placki a resztę wylać na wierzch ciasta. Gotowe ciasto udekorować plasterkami
kiwi.Jeżeli nie mamy
dżemu z
kiwi należy około 800 g
owoców pokroić zalać 1/2 szklanki
wody i zagotować. Dodać 1 opakowanie żelfixu i 2 szklanki
cukru. Gotować aż pianka zniknie i wystudzić.źródło przepisu- "Słodki świat Kasi"- przepis na mazurek z
kiwi z moimi zmianami