ßßß
Bardzo aromatyczne, mocno wilgotne ciasto. Długo zachowuje świeżość. A podczas pieczenia w całym domu pachnie pomarańczami. Idealne do zabrania ze sobą w podróż.Składniki:*na keksówkę 30 cm4 jajka300 ml maślanki150 g masła1 szklanka cukru4 łyżki mąki ziemniaczanej3 szklanki mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczeniaskórka otarta z pomarańczysok z połowy dużej pomarańczyszczypta solilukierkandyzowana skórka pomarańczowaMasło utrzeć z solą i cukrem. Ucierając powoli dodawać po jajku. Mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia połączyć i przesiać do masy maślanej. Wlać maślankę, dodać sok i skórkę z pomarańczy, zmiksować na gładką masę. Przełożyć ciasto do keksówki wyłożonej papierem i piec w 180*C około 60-70 minut, do suchego patyczka. Ostudzone ciasto polać lukrem i posypać kandyzowaną skórką.