Wykonanie
Wielkanoc tuż tuż a więc wszędzie pojawiają się już babki i mazurki. Ja postanowiłam w tym roku wypróbować kilka nowych przepisów, zwłaszcza na taka babkę, która chodziła mi już po głowie od jakiegoś czasu. Wyszła pyszna: wilgotna, w sam raz słodka a
mak w niej przyjemnie chrupał. Okazała się smaczną odmianą od tradycyjnej babki piaskowej.Składniki:6
jajek200 g
masła1 szklanka
cukru3/4 szklanki
mąki pszennej3/4 szklanki
mąki ziemniaczanej3/4 szklanki suchego
maku1 łyżeczka
proszku do pieczeniaskórka otarta z
cytrynyszczypta
solilukier na wierzch
Mąkę wymieszać z
mąką ziemniaczaną i
solą, przesiać.
Masło utrzeć na biało a następnie nadal ucierając dodawać
cukier a później
jajka. Kiedy masa będzie jednolita dodać
mąki i
mak. Krótko zmiksować. Przełożyć do foremki na babkę (metalową foremkę najpierw wysmarować
masłem i wysypać
mąką). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C i piec około 45 minut, sprawdzając patyczkiem. Po wystudzeniu polukrować.