ßßß Cookit - przepis na babka z makiem

babka z makiem

nazwa

Wykonanie

Wielkanoc tuż tuż a więc wszędzie pojawiają się już babki i mazurki. Ja postanowiłam w tym roku wypróbować kilka nowych przepisów, zwłaszcza na taka babkę, która chodziła mi już po głowie od jakiegoś czasu. Wyszła pyszna: wilgotna, w sam raz słodka a mak w niej przyjemnie chrupał. Okazała się smaczną odmianą od tradycyjnej babki piaskowej.
Składniki:
6 jajek
200 g masła
1 szklanka cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki suchego maku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
skórka otarta z cytryny
szczypta soli
lukier na wierzch
Mąkę wymieszać z mąką ziemniaczaną i solą, przesiać. Masło utrzeć na biało a następnie nadal ucierając dodawać cukier a później jajka. Kiedy masa będzie jednolita dodać mąki i mak. Krótko zmiksować. Przełożyć do foremki na babkę (metalową foremkę najpierw wysmarować masłem i wysypać mąką). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C i piec około 45 minut, sprawdzając patyczkiem. Po wystudzeniu polukrować.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2016/03/babka-z-makiem.html