Wykonanie

Dziś wszyscy smażą i jedzą pączki, ja na przekór upiekłam babkę. Z tego przepisu wychodzi bardzo duża, wilgotna i smakuje trochę jak pączki
serowe. Jej niewątpliwą zaletą jest to, że długo zachowuje świeżość, ale należy piec ją umiejętnie i ostrożnie aby nie było zakalca. Ja piekłam na termoobiegu, foremkę przykryłam folią aluminiową. Dzięki temu nie spiekła się zbyt mocno z wierzchu a w środku była idealnie upieczona. Należy pamiętać aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej.*duża foremka na babkę o średnicy około 26 cmSkładniki:5
jajek400 g
mąki250 g
masła250 g
sera białego (użyłam w kostce)
pomarańcza200 g
cukru pudrułyżeczka
sodyłyżeczka
proszku do pieczeniałyżka
octu1/2 łyżeczki
soli4-5 połówek
brzoskwiń z puszkikilka kropel
aromatu pomarańczowegocukier puder do posypania
masło i
bułka tarta do formy
Ser zmielić blenderem (lub ewentualnie można użyć dobrego
sera z wiaderka, ale ta babka lepsza jest z
sera w kostce). Z
pomarańczy zetrzeć skórkę.
Masło utrzeć na puch najpierw samo a następnie dodawać po trochę
cukru pudru. Kiedy masa będzie puszysta powoli ucierając dodawać po
jajku. Następnie dodać skórkę i sok z połowy
pomarańczy oraz aromat.
Mąkę przesiać, połączyć z
solą,
sodą i
proszkiem do pieczenia. Na zmianę do masy
maślanej dodawać
ser i
mąkę. Na końcu wlać
ocet o zmiksować na gładko.
Brzoskwinie pokroić na mniejsze kawałki. Jeśli używamy foremki metalowej to należy ją wysmarować
masłem i wysypać
bułką tartą lub
mąką. Silikonowej foremki nie trzeba tak przygotowywać. Część ciasta wyłożyć do foremki, ułożyć połowę
brzoskwiń i rozłożyć znowu część ciasta,
brzoskwinie i ciasto.

Babkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C z termoobiegiem lub 190*C z grzałką góra-dół. Piec około 60-70 minut , sprawdzając patyczkiem czy w środku jest już upieczona. Po pól godziny pieczenia nakryć babkę folią aluminiową błyszczącą stroną do środka.

Upieczoną babkę wyjąć z pieca i odstawić na 2-3 minuty. Następnie odwrócić do góry dnem (aby dół się wyrównał) i zdjąć formę. Wystudzoną babkę posypać
cukrem pudrem lub polać lukrem albo polewą.