Wykonanie

Zastanawiałam się jak wykorzystać
piwo, które zostało mi z pieczenia
ciasteczek. Okazało się, że doskonale nadaje się ono do pieczenia bułeczek. I to bardzo smacznych bułeczek, które dzięki jego dodatkowi są niezwykle miękkie, puszyste i mają cudownie chrupiącą skórkę. To zdecydowanie jedne z najlepszych bułeczek jakie piekłam, możecie mi wierzyć a piekłam ich sporo.Składniki na 6 dużych
bułek:370 g
mąki pszennej20 g
drożdży25 g
masłałyżeczka
cukru3/4 łyżeczki
soli125 ml ciepłej
wody125 ml
piwa (nie z lodówki)dodatkowo:roztrzepane
jajkołyżka
sezamuDrożdże,
cukier,
wodę i dwie łyżki
mąki wymieszać i odstawić na kwadrans. Kiedy rozczyn ruszy dodać resztę przesianej
mąki, stopione
masło,
sól i
piwo. Wszystko wyrobić na gładkie ciasto (wyrabiam mikserem ok. 5 minut) i odstawić do wyrośnięcia pod przykryciem z bawełnianej ściereczki na około 45 minut. Po tym czasie z wyrośniętego ciasta uformować bułeczki, każdą dowolnie naciąć nożem, posmarować
jajkiem i posypać
sezamem. Odstawić jeszcze na kwadrans do wyrośnięcia. Bułeczki wstawić do zimnego piekarnika i nastawić go na 200*C. Piec około 20 minut aż będą rumiane.

Inspiracja