ßßß Cookit - przepis na Domowa Cukierenka - Domowa Kuchnia: markizy z kremem z mleka w proszku

Domowa Cukierenka - Domowa Kuchnia: markizy z kremem z mleka w proszku

nazwa

Wykonanie

Półkruche, przełożone grubą warstwą kremu na bazie mleka w proszku, delikatne ciastka. Najlepiej smakują po kilku dniach jak zmiękną. Są dość pracochłonne, jak to ciastka, ale smak wynagradza:)
Składniki:
500 g mąki
5 żółtek
25 dag margaryny
łyżka masła
2 łyżki śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wszystkie składniki zagnieść szybko. Gotowe ciasto umieścić w zamrażalniku na około 20 minut. Po tym czasie rozwałkować na cienko i kieliszkiem wykrawać kółeczka. Piec około 10 minut w 180*C.
krem:
200 g masła
200 g cukru pudru
200 g pełnego mleka w proszku
Wszystkie składniki razem zagnieść na gładką masę. Z masy palcami lepić kulki i wkładać między dwa krążki i ściskać, tworząc warstwę kremu. Krem musi być dobrze wyrobiony, żeby był lepki. na wierzch:
biała polewa
mleczna polewa
kolorowe pisaki lukrowe
Wierzch oblać polewą i ozdobić paskami lukru i czekolady.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2013/12/markizy-z-kremem-z-mleka-w-proszku.html