ßßß Cookit - przepis na Domowa Cukierenka - Domowa Kuchnia: tort bezowo-cytrynowy

Domowa Cukierenka - Domowa Kuchnia: tort bezowo-cytrynowy

nazwa

Wykonanie

To coś dla wielbicieli słodko-kwaśnych smaków. Słodycz bezy przełamana jest dość kwaśnym cytrynowym kremem. Całość rozpływa się w ustach. Ciasto doskonałe na małe przyjęcia, ale należy pamiętać, aby nie przełożyć blatów kremem zbyt wcześnie, aby nie zmiękły. Najlepiej zrobić to tuż przed podaniem.
średnica 25 cm: na bezę:
8 białek
400 g drobnego cukru
półtorej łyżeczki mąki ziemniaczanej
półtorej łyżeczki octu lub soku z cytryny
krem:
3 małe cytryny
2 jajka
2 żółtka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
200 g cukru
1 łyżka oleju
125 g mascarpone
125 g kremówki
borówki do dekoracji
Białka ubić. Kiedy będą już sztywne dodawać po łyżce cukru. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną i ocet. Na papierze do pieczenia narysować dwa okręgi o średnicy około 25 cm. Masę białkową podzielić na połowę i rozsmarować na kółkach. Wstawić na 5 minut do piekarnika nagrzanego do 180*C a następnie zmniejszyć tempearturę do 120*C i suszyć jeszcze około 90 minut.
Z cytryny zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Przelać do rondelka, dodać cukier, żółtka, jajka, mąkę ziemniaczaną i olej, Gotować powoli, mieszając aż zgęstnieje, ostudzić. Zmiksować krem cytrynowy z mascarpone, a następnie dodać ubitą kremówkę i delikatnie wymieszać.
Krążki bezowe przekładać kremem a na wierzchu położyć borówki.Tort można także udekorować plasterkami cytryny.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2014/10/tort-bezowo-cytrynowy.html