Wykonanie

To coś dla wielbicieli słodko-kwaśnych smaków.
Słodycz bezy przełamana jest dość kwaśnym
cytrynowym kremem. Całość rozpływa się w ustach. Ciasto doskonałe na małe przyjęcia, ale należy pamiętać, aby nie przełożyć blatów kremem zbyt wcześnie, aby nie zmiękły. Najlepiej zrobić to tuż przed podaniem.średnica 25 cm: na
bezę:8
białek400 g drobnego
cukrupółtorej łyżeczki
mąki ziemniaczanejpółtorej łyżeczki
octu lub
soku z cytrynykrem:3 małe
cytryny2
jajka2
żółtka1 łyżka
mąki ziemniaczanej200 g
cukru1 łyżka
oleju125 g
mascarpone125 g kremówki
borówki do dekoracji
Białka ubić. Kiedy będą już sztywne dodawać po łyżce
cukru. Następnie dodać
mąkę ziemniaczaną i
ocet. Na papierze do pieczenia narysować dwa
okręgi o średnicy około 25 cm. Masę
białkową podzielić na połowę i rozsmarować na kółkach. Wstawić na 5 minut do piekarnika nagrzanego do 180*C a następnie zmniejszyć tempearturę do 120*C i suszyć jeszcze około 90 minut.Z
cytryny zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Przelać do rondelka, dodać
cukier,
żółtka,
jajka,
mąkę ziemniaczaną i
olej, Gotować powoli, mieszając aż zgęstnieje, ostudzić. Zmiksować krem
cytrynowy z
mascarpone, a następnie dodać ubitą kremówkę i delikatnie wymieszać.Krążki
bezowe przekładać kremem a na wierzchu położyć
borówki.Tort można także udekorować plasterkami
cytryny.