ßßß Cookit - przepis na rubinowy sernik czekoladowy

rubinowy sernik czekoladowy

nazwa

Wykonanie

Napaliłam się na sernik czekoladowy na zimno. Wymarzyłam sobie taki mocno czekoladowy, ciemny z dużą ilościa malin. Niestety nie miałam szczęscia i sernik wyszedł blady ( nie wiem dlaczego) a maliny w moim ogródku zostały spałaszowane niestety nie przeze mnie a przez deszcz. Udało się jednak uzbierać chociaz trochę. Miały tez byc ładne zdjęcia ale moi domowi faceci doamagali sie pokrojenia ciasta zanim dobrze stężało i ględzili namolnie więc kliknęłam na szybko fotkę i niestety jest jaka jest. Ale mimo wszystko smak był ok a nawet bardzo ok, bo od razu ględzili o dokładkę.
Składniki: na spód:
300 g pokruszonych herbatników w czekoladzie
75 g roztopionej margaryny
Pokruszone drobno herbatniki wymieszać dokładnie z margaryną i wyłozyć nimi dno foremki, mocno ubijajac. Włożyc do lodówki na godzinę, następnie piec ok. 20 minut w 180*C. na masę serową:
1 kg sera trzykrotnie mielonego
2 tabliczki czekolady
3 łyzki cukru
6 łyżeczek żelatyny
2 jajka
Jajka ubic z cukrem w kapieli wodnej. Do utartej na puszsto masy dodawać po łyżce ser. Czekoladę roztopić w kapieli wodnej, zmiksowac z masą serowa. Żelatyne rozpuścić w 1/2 szklance wody, lekko wystudzić, wlać do masy. Całość wylać na ostudzony spód i wstawic do lodówki. na wierzch:
400 g malin
2 galaretki rubinowe
Kiedy masa serowa stężeje, wyłożyc ją na maliny. Galaretki rozpuścić w 1/2 litra wody. Gdy wystygna, zalać nimi maliny. Sernik umieścić na 4 godz w lodówce, żeby dobrze stężał.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2012/07/rubinowy-sernik-czekoladowy.html