Wykonanie

Niedawno dostałam do przetestowania
Marmoladkę deserową od firmy Jamar. Ta
marmolada ma rzadszą konsystencję niż tradycyjne i nie jest przesadnie słodka, dlatego użyłam jej do wypełnienia
rogali cynamonowych. Podczas ich pieczenia w domu pachniało tak, że zapach obudził mojego łasucha.Składniki na 18 sztuk:600-650 g
mąki1 szklanka
cukru1 szklanka ciepłego
mleka80 g
drożdży5
żółtek1/3 szklanki
oleju100 g
masłaszczypta
soli1 torebka
cynamonu1 słoiczek
Marmoladki deserowej z
truskawką Jamar
Drożdże rozgnieść widelcem z
żółtkami,
solą, łyżką
cukru i łyżką
mleka. Odstawić na kwadrans.
Mąkę i
cynamon przesiać. Dodać do rozczynu.
Masło roztopić, wymieszać z
olejem i resztą
mleka i dodać do rozczynu. Dodać pozostały
cukier. Wyrobić dokładnie i odstawić do wyrośnięcia na godzinę. Wyrośnięte ciasto podzielić na trzy części. Każdą rozwałkować na koło i podzielić na 6 trójkątów. Na każdy nałożyć po łyżeczce
marmolady i zawijać w rogaliki. Piec około 25 minut w 200*C. Po upieczeniu posypać
cukrem pudrem.