Wykonanie
Po raz kolejny tort, no ale ten jest wyjątkowy bo mój...och jak ten czas leci zdecydowanie za szybko!!! Chyba przestane obchodzić urodziny, chociaż może jednak nie bo warto zjeść takie cudeńko!!!
Składniki na
biszkopt czekoladowy:6
jajek3/4 szklanki
cukru2/3 szklanki
mąki pszennej1/3 szklanki
kakaoBiałka oddzielić od
żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać partiami
cukier, ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei
żółtka, nadal ubijając.
Mąkę i
kakao wymieszać, przesiać. Do masy jajecznej wsypać suche składniki. Delikatnie wmieszać do ciasta, by składniki się połączyły. Tortownicę o średnicy około 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Delikatnie przełożyć ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni C przez około 35 - 40 minut. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 1 metra "rzucić"je na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do wystudzenia. Wystudzony, przekroić na 3 blaty.Składniki na krem:500 ml
śmietany kremówki1 wafelek
orzechowy w
polewie czekoladowej ( Princessa, Prince
Polo itp.)8 kostek
czekolady z orzechamiewentualnie odrobina
cukruŚmietanę ubijamy na sztywną masę dzielimy ją na 2 równe części, do jednej dodajemy bardzo drobno pokrojoną
czekoladę i
wafla. A do drugiej możemy ewentualnie dodać odrobinę
cukru (chociaż ja nie dodałam).Dodatkowe składniki:
alkohol do nasączenia
biszkoptu1 puszka
toffi150 gr
orzechów prażonych (dowolnych) ja dałam
nerkowce (mniam)Na paterze położyć pierwszy blat
czekoladowy nasączyć go
alkoholem (pożądanie) i położyć pół
kremu śmietankowego z
waflami i
czekoladą, położyć następny blat
czekoladowy-nasączyć, położyć pozostałą
śmietanę, następnie kładziemy ostatni nasączony
biszkopt. Naszą masę
toffi wkładamy do garnuszka i delikatnie podgrzewamy (dosłownie 20 sekund) tak aby miało lepszą konsystencje do rozsmarowania i dorzucamy pół poszatkowanych orzeszków. Na nasz tort wylewamy masę
toffi i rozsmarowujemy ją na całym torcie na wierz wysypujemy resztę
orzechów.