ßßß






Składniki na biszkopt czekoladowy:6 jajek3/4 szklanki cukru2/3 szklanki mąki pszennej1/3 szklanki kakaoBiałka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąkę i kakao wymieszać, przesiać. Do masy jajecznej wsypać suche składniki. Delikatnie wmieszać do ciasta, by składniki się połączyły. Tortownicę o średnicy około 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Delikatnie przełożyć ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni C przez około 35 - 40 minut. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 1 metra "rzucić"je na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do wystudzenia. Wystudzony, przekroić na 3 blaty.Składniki na krem:500 ml śmietany kremówki1 wafelek orzechowy w polewie czekoladowej ( Princessa, Prince Polo itp.)8 kostek czekolady z orzechamiewentualnie odrobina cukruŚmietanę ubijamy na sztywną masę dzielimy ją na 2 równe części, do jednej dodajemy bardzo drobno pokrojoną czekoladę i wafla. A do drugiej możemy ewentualnie dodać odrobinę cukru (chociaż ja nie dodałam).Dodatkowe składniki:alkohol do nasączenia biszkoptu1 puszka toffi150 gr orzechów prażonych (dowolnych) ja dałam nerkowce (mniam)Na paterze położyć pierwszy blat czekoladowy nasączyć go alkoholem (pożądanie) i położyć pół kremu śmietankowego z waflami i czekoladą, położyć następny blat czekoladowy-nasączyć, położyć pozostałą śmietanę, następnie kładziemy ostatni nasączony biszkopt. Naszą masę toffi wkładamy do garnuszka i delikatnie podgrzewamy (dosłownie 20 sekund) tak aby miało lepszą konsystencje do rozsmarowania i dorzucamy pół poszatkowanych orzeszków. Na nasz tort wylewamy masę toffi i rozsmarowujemy ją na całym torcie na wierz wysypujemy resztę orzechów.