Wykonanie
Smaczne, chrupiące, proste w przygotowaniu paluchy z
ziemniakami i
bryndzą to oryginalny przysmak dla dużych i małych. Takie paluchy posypane
kminkiem,
sezamem czy
makiem są świetnym dodatkiem do czerwonego barszczu lub rosołu, a dla dorosłych idealną przekąską do
piwa.

składniki na około 30 sztuk3 szklanki
mąki pszennej5
ziemniaków200 g
masła150 g
bryndzy1 łyżeczka
sody oczyszczonejduża szczypta
soli1
białko2 łyżeczki
kminkuprzepisDo miski ścieramy na tarce o małych oczkach obrane i umyte
ziemniaki.Starte
ziemniaki doprawiamy sporą szczyptą
soli, dodajemy pokruszoną
bryndzę, miękkie
masło, wsypujemy
mąkę oraz
sodę oczyszczoną, dłonią starannie wyrabiamy ciasto. Gdy ciasto będzie zbyt wilgotne możemy dosypać jeszcze trochę
mąki.Wyrobione ciasto wałkujemy na placek o grubości około 1cm, formujemy z niego prostokąt a następnie wycinamy grubsze paluszki o długośći 8-10 cm.Gotowe paluchy układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy rozkłóconym
białkiem a na końcu posypujemy
kminkiem.Paluchy pieczemy około 30-35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C.