Wykonanie
Pancakes czyli pankejki, pyszne naleśniki, placuszki - można je zajadać zarówno na gorąco ledwo zdjęte z patelni i jako zimną przekąskę. Podane z
bitą śmietaną i
konfiturami smakują obłędnie, są puszyste, delikatne i miękkie.

składniki na 15 sztuk2 szklanki
mąki pszennej1,5 szklanki
maślanki naturalnej1/2 szklanki
mleka1 łyżeczka
sody oczyszczonej1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżka
miodu2
jajka3 łyżki
olejuszczypta
solidodatki :
bita śmietana i
konfitury,
syrop klonowy,
cukier puder i
owoceprzepisDo miski wsypujemy przesianą
mąkę,
proszek do pieczenia,
sodę oczyszczoną oraz szczyptę
soli, wbijamy
jajka, wlewamy
mleko oraz
maślankę, dodajemy również
miód i
olej.Wszystko dokładnie miksujemy. Tak przygotowane ciasto odstawiamy na pół godziny.Na rozgrzaną patelnię bez dodatku tłuszczu wlewamy niewielkie porcje ciasta i smażymy pankejki na lekko brązowy kolor, naleśniki odwracamy na drugą stronę gdy na powierzchni ciasta zaczną pojawiać się pękające pęcherzyki powietrza.Gotowe pankejki podajemy ze swoimi ulubionymi dodatkami.