Wykonanie

Pankejki to dla mnie jedno z milszych porannych posiłków. Ciepłe i często słodkie, czyli idealne do filiżanki
kawy :)Naleśniki są bardzo popularne dzięki swojej prostocie i różnorodnym zastosowaniu. Moje ulubione to zdecydowanie pankejki czyli grubaśne, małe i puchate placuszki, które zwykle zjadam na słodko. Bardzo lubię też
owocowy akcent zwieńczający naleśnikową piramidkę i w tym wypadku był nim
owoc persymony znany również pod nazwą
jabłko orientu lub
kaki. Przepadam za tym przypominającym
pomidora owocem. Jest bardzo słodki i soczysty, więc do pankejków pasował mi idealnie :) Dodatkowo, niezastąpionym składnikiem w przypadku naleśników jest
syrop klonowy lub
miód. Genialna konsystencja,
słodycz i ten piękny efekt lśniącego sosu na talerzu....mmmniam! :)Składniki:naleśniki:1/2 szklanki
mąki pszennej pełnoziarnistej (nie chlebowej)1/2 szklanki
mleka lub nieco więcej
maślanki1
jajkoszczypta
soliszczypta
cukru pudru1 łyżka
oleju rzepakowego1 płaska łyżeczka
proszku do pieczeniadodatkowo:
miód /
syrop klonowyPrzygotowanie:Składniki na ciasto naleśnikowe wymieszaj w misce na gładką masę. Ciasto powinno być nieco gęstsze niż na klasyczne naleśniki.
Kaki obierz ze skórki i pokrój w talarki. Rozgrzej dwie patelnie (jedna może być grillowa). Na zwykłej patelni smaż małe placuszki obustronnie bez dodatku tłuszczu na złocisty kolor. Ciasto najlepiej wykładaj łyżką bezpośrednio na patelnię. Na patelni grillowej obsmaż
owoce persymony do momentu zarumienienia.Na talerz wykładaj jeszcze ciepłe pankejki i przekładaj je talarkami grillowanych
owoców. Całość polej
miodem lub
syropem klonowym.Smacznego :)




