ßßß
Pankejki to dla mnie jedno z milszych porannych posiłków. Ciepłe i często słodkie, czyli idealne do filiżanki kawy :)Naleśniki są bardzo popularne dzięki swojej prostocie i różnorodnym zastosowaniu. Moje ulubione to zdecydowanie pankejki czyli grubaśne, małe i puchate placuszki, które zwykle zjadam na słodko. Bardzo lubię też owocowy akcent zwieńczający naleśnikową piramidkę i w tym wypadku był nim owoc persymony znany również pod nazwą jabłko orientu lub kaki. Przepadam za tym przypominającym pomidora owocem. Jest bardzo słodki i soczysty, więc do pankejków pasował mi idealnie :) Dodatkowo, niezastąpionym składnikiem w przypadku naleśników jest syrop klonowy lub miód. Genialna konsystencja, słodycz i ten piękny efekt lśniącego sosu na talerzu....mmmniam! :)Składniki:naleśniki:1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej (nie chlebowej)1/2 szklanki mleka lub nieco więcej maślanki1 jajkoszczypta soliszczypta cukru pudru1 łyżka oleju rzepakowego1 płaska łyżeczka proszku do pieczeniadodatkowo:miód / syrop klonowyPrzygotowanie:Składniki na ciasto naleśnikowe wymieszaj w misce na gładką masę. Ciasto powinno być nieco gęstsze niż na klasyczne naleśniki. Kaki obierz ze skórki i pokrój w talarki. Rozgrzej dwie patelnie (jedna może być grillowa). Na zwykłej patelni smaż małe placuszki obustronnie bez dodatku tłuszczu na złocisty kolor. Ciasto najlepiej wykładaj łyżką bezpośrednio na patelnię. Na patelni grillowej obsmaż owoce persymony do momentu zarumienienia.Na talerz wykładaj jeszcze ciepłe pankejki i przekładaj je talarkami grillowanych owoców. Całość polej miodem lub syropem klonowym.Smacznego :)



