Wykonanie
Smakowite i proste w przygotowaniu serniczki
ryżowe to danie idealne dla dzieci na śniadanie, obiad lub kolację. Najlepiej smakują polane
sokiem owocowym, można je również serwować z
owocami sezonowymi.

składniki na około 15 sztuk150 g
ryżu3
jajka2 szklanki
mleka1/2 szklanki
cukru350 g półtłustego
twarogu5-6 łyżek
mąki pszennejolej do smażenia
sok owocowyprzepisDo garnka z
mlekiem wsypujemy
ryż i gotujemy go na małym ogniu od czasu do czasu mieszając aż
ryż wchłonie całe
mleko i będzie miękki.Następnie do miski przekładamy oddzielone od
białek,
żółtka i ucieramy je z
cukrem. Do utartych
żółtek dodajemy wystudzony
ryż i całość razem łączymy.Do drugiej miski przeciskamy przez praskę
twaróg i dodajemy do niego
ryż z
żółtkami, wszystko starannie mieszamy.W wysokim naczyniu na sztywno ubijamy
białka, do ubitych
białek dodajemy
mąkę i całość dokładnie mieszamy a następnie łączymy z masą z
żółtkami,
ryżem i
twarogiem. Łyżką formujemy małe placki i smażymy na patelni z rozgrzanym tłuszczem z obu stron na złoty kolor po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.Serniki podajemy polane
sokiem owocowym.