Wykonanie
Wyborne ciasto z
jabłkami i
marmoladą będzie doskonałą propozycją dla amatorów szarlotek i jabłeczników szczególnie na deser lub podwieczorek. Robi się je bardzo prosto i błyskawicznie znika z talerza.

składniki na tortownicę 23cm4
jajkaniepełna szklanka
mąki pszennej3/4 szklanki
cukru pudru + 2 łyżki do posypaniasok z połowy
cytryny5 średnich
jabłek10 łyżeczek
marmolady1/2 opakowania gotowej
polewy czekoladowejprzepisDo miski wlewamy oddzielone od
żółtek białka i ubijamy je na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypujemy
cukier puder. Do ubitych na sztywno
białek wlewamy rozkłócone
żółtka i wsypujemy
mąkę. Całość delikatnie mieszamy tak aby wszystkie składniki się połączyły.Obrane ze skórki
jabłka przekrawamy na połówki. Z połówek
jabłek wydrążamy gniazda nasienne oraz ogonki a następnie skrapiamy je
sokiem z cytryny i nadziewamy
marmoladą.Do posmarowanej tłuszczem i posypanej
mąką formy do pieczenia wlewamy 2/3 części ciasta i dokładnie rozprowadzamy, na cieście układamy połówki
jabłek a na nie nakładamy pozostałe ciasto
biszkoptowe i rozprowadzamy je po wierzchu.Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C około 30- 40 minut. Po upieczeniu
biszkopt posypujemy
cukrem pudrem i ozdabiamy gotową
polewą czekoladową przygotowaną według przepisu na opakowaniu.