ßßß Cookit - przepis na Ciasto - Jabłka w biszkopcie + film

Ciasto - Jabłka w biszkopcie + film

nazwa

Wykonanie

Wyborne ciasto z jabłkami i marmoladą będzie doskonałą propozycją dla amatorów szarlotek i jabłeczników szczególnie na deser lub podwieczorek. Robi się je bardzo prosto i błyskawicznie znika z talerza.
składniki na tortownicę 23cm
4 jajka
niepełna szklanka mąki pszennej
3/4 szklanki cukru pudru + 2 łyżki do posypania
sok z połowy cytryny
5 średnich jabłek
10 łyżeczek marmolady
1/2 opakowania gotowej polewy czekoladowej
przepis
Do miski wlewamy oddzielone od żółtek białka i ubijamy je na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypujemy cukier puder. Do ubitych na sztywno białek wlewamy rozkłócone żółtka i wsypujemy mąkę. Całość delikatnie mieszamy tak aby wszystkie składniki się połączyły.
Obrane ze skórki jabłka przekrawamy na połówki. Z połówek jabłek wydrążamy gniazda nasienne oraz ogonki a następnie skrapiamy je sokiem z cytryny i nadziewamy marmoladą.
Do posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką formy do pieczenia wlewamy 2/3 części ciasta i dokładnie rozprowadzamy, na cieście układamy połówki jabłek a na nie nakładamy pozostałe ciasto biszkoptowe i rozprowadzamy je po wierzchu.
Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C około 30- 40 minut. Po upieczeniu biszkopt posypujemy cukrem pudrem i ozdabiamy gotową polewą czekoladową przygotowaną według przepisu na opakowaniu.
Źródło:http://smakowitedania.blogspot.com/2014/05/ciasto-jabka-w-biszkopcie-film.html