ßßß Cookit - przepis na Crostata z marmoladą brzoskwiniową.

Crostata z marmoladą brzoskwiniową.

nazwa

Wykonanie

Włoska klasyka smaku czyli najpopularniejsze ciasto : crostata di marmellata.
Jedno z niewielu ciast, które piecze się na co dzień w każdym włoskim domu.
Prostota i naturalne składniki ,to najbardziej charakterystyczne cechy tego
zwyczajnego kruchego ciasta z marmoladą.
Składniki:
300 g mąki pszennej
125 g zimnego masła
100 g cukru pudru
1 żółtko
1 jajko
szczypta soli
skórka starta z cytryny /do smaku
oraz
gęsta marmolada brzoskwiniowa /lub inny dowolny smak / ok.250-300 g
Wykonanie:
-Mąkę i masło posiekać nożem, dodać pozostałe składniki i szybko zarobić.
-Uformować kulę, owinąć w folię i wstawić do lodówki na ok.30 minut.
-Ze schłodzonego ciasta odciąć kawałek /ok.1/3/, a resztę rozwałkować na grubość
ok.4-5 mm i uformować okrąg .
- Przy pomocy wałka przełożyć do okrągłej foremki.
-Odcięty wcześniej kawałek rozwałkować i wyciąć niezbyt szerokie paski lub uformować ręką cienkie wałeczki.
-Ciasto nakłuć widelcem i pokryć marmoladą.
-Na wierzchu utworzyć kratkę z wałeczków lub paseczków ciasta.
-Foremkę wstawić do piekarnika nagrzanego do temp.180 st.C i piec ok. 35-40 minut.
Wierzch powinien się ładnie przyrumienić, a ciasto odstawać od foremki.
Z podanych składników można upiec również mini crostaty:
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2015/05/crostata-z-marmolada-brzoskwiniowa.html