ßßß
300 g mąki pszennej125 g zimnego masła100 g cukru pudru1 żółtko1 jajkoszczypta soliskórka starta z cytryny /do smakuorazgęsta marmolada brzoskwiniowa /lub inny dowolny smak / ok.250-300 gWykonanie:-Mąkę i masło posiekać nożem, dodać pozostałe składniki i szybko zarobić.-Uformować kulę, owinąć w folię i wstawić do lodówki na ok.30 minut.-Ze schłodzonego ciasta odciąć kawałek /ok.1/3/, a resztę rozwałkować na grubośćok.4-5 mm i uformować okrąg .- Przy pomocy wałka przełożyć do okrągłej foremki.-Odcięty wcześniej kawałek rozwałkować i wyciąć niezbyt szerokie paski lub uformować ręką cienkie wałeczki.-Ciasto nakłuć widelcem i pokryć marmoladą.-Na wierzchu utworzyć kratkę z wałeczków lub paseczków ciasta.-Foremkę wstawić do piekarnika nagrzanego do temp.180 st.C i piec ok. 35-40 minut.Wierzch powinien się ładnie przyrumienić, a ciasto odstawać od foremki.

