Wykonanie

Włoska klasyka smaku czyli najpopularniejsze ciasto : crostata di marmellata.Jedno z niewielu ciast, które piecze się na co dzień w każdym włoskim domu.Prostota i naturalne składniki ,to najbardziej charakterystyczne cechy tegozwyczajnego kruchego ciasta z
marmoladą.

Składniki:

300 g
mąki pszennej125 g zimnego
masła100 g
cukru pudru1
żółtko1
jajkoszczypta
soliskórka starta z
cytryny /do smakuorazgęsta
marmolada brzoskwiniowa /lub inny dowolny smak / ok.250-300 gWykonanie:-
Mąkę i
masło posiekać nożem, dodać pozostałe składniki i szybko zarobić.-Uformować kulę, owinąć w folię i wstawić do lodówki na ok.30 minut.-Ze schłodzonego ciasta odciąć kawałek /ok.1/3/, a resztę rozwałkować na grubośćok.4-5 mm i uformować okrąg .- Przy pomocy wałka przełożyć do okrągłej foremki.-Odcięty wcześniej kawałek rozwałkować i wyciąć niezbyt szerokie paski lub uformować ręką cienkie wałeczki.-Ciasto nakłuć widelcem i pokryć
marmoladą.-Na wierzchu utworzyć kratkę z wałeczków lub paseczków ciasta.-Foremkę wstawić do piekarnika nagrzanego do temp.180 st.C i piec ok. 35-40 minut.Wierzch powinien się ładnie przyrumienić, a ciasto odstawać od foremki.


Z podanych składników można upiec również mini crostaty:


