Zapiekanka z kalafiora , pieczarek i parówek to prosta i tania domowa potrawa . Zapiekana w sosie jajeczno serowym może stanowić fajną propozycją obiadową lub ciepłą kolacją.składniki na formę żaroodporną2 kalafiory8 cienkich parówekcebula2 łyżki masła20 dag sera żółtego2 jajka1/2 szklanki śmietany 18 %pieprzszczypiorekprzepisKalafiory krótko obgotowujemy we wrzącej osolonej wodzie , tak żeby był na wpół miękki.Następnie odcedzamy i dzielimy go na mniejsze części .Cebulę kroimy w średnią kostkę a pieczarki , parówki kroimy w pół centymetrowe plasterki a ser żółty ucieramy na tarce o dużych oczkach.Na rozgrzanym maśle lekko podsmażamy parówki , cebulę i pieczarki od czasu do czasu mieszamy .Na dno posmarowanej tłuszczem żaroodpornej formy układamy kalafiory a na wierzchu podsmażone parówki z cebulką i pieczarkami .Do miski wbijamy jajka , dodajemy śmietanę i połowę startego sera , całość mieszamy doprawiamy pieprzem.Tak przygotowanym sosem polewamy zapiekankę i posypujemy pozostałą częścią żółtego sera.Zapiekamy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.C .Posypujemy posiekanym szczypiorkiem.