Wykonanie
Kolejną naszą propozycją są
jajka w ramkach z
papryki. Świetne danie zarówno, na codzienne śniadanie, jak i na Wielkanoc. Nie wymaga dużych przygotowań, a wygląda niezwykle efektownie. Smakuje również wyśmienicie. Zapraszamy zatem do gotowania!

Czas przygotowania około: 15 minutIlość porcji: 2Składniki:2
parówki4
jajka1
papryka1
cebula ze
szczypiorkiemSól,
pieprzNieco
masłaNajpierw obieramy
cebulę i kroimy w kostkę. Podobnie postępujemy z
parówką.
Paprykę dokładnie myjemy pod bieżącą
wodą i kroimy w plastry. Plastry muszą być dość grube i mniej więcej równej wysokości na całym przekroju. Jeśli zostały nam w środku plastrów jakieś pozostałości z wnętrza
papryki to usuwamy je nożem. W misce mieszamy
cebulę,
parówki i
jajka. Doprawiamy
solą i
pieprzem. Na patelni rozgrzewamy
masło. Układamy na niej
papryki i lekko dociskamy, by przylegały do patelni. Powoli wlewamy do nich przygotowaną masę. Tutaj może pojawić się trudność , gdyż jeśli mamy krzywe plastry to może nam nieco wycięć dołem. Kluczem jest dobrze rozgrzana patelnia i cierpliwość przy nalewaniu. Czekając aż się zetnie kroimy
szczypiorek. Przekładamy
jajka delikatnie
łopatką na drugą stronę. Chwilę jeszcze smażymy. Nakładamy na talerz i posypujemy
szczypiorkiem. Gotowe :)







