Wykonanie
Placek z
borówkami amerykańskimi to ciasto przygotowane z kruszonki. Jest łatwe i proste w wykonaniu co szczególnie lubię w ciastach. Najlepiej smakuje na ciepło podane z
lodami lub
bitą śmietaną.

składniki na tortownicę 19 cm30 - 40 dag
borówek amerykańskich200 g
cukru150 g
margaryny350 g
mąki pszennejłyżeczka
cynamonucukier puder do posypaniaprzepis
Margarynę roztapiamy w garnku na małym ogniu i odstawiamy do schłodzenia .Do miski wsypujemy
mąkę,
cukier,
cynamon i roztopioną
margarynę, składniki delikatnie łączymy łyżką a następnie dłonią wyrabiamy kruszonkę i odstawiamy na 15 minut do lodówki.Dno tortownicy posmarowanej tłuszczem wysypujemy jedną częścią kruszonki a na warstwie kruszonki układamy
borówki amerykańskie. Wierzch
owoców posypujemy pozostałą częścią kruszonki.Placek pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st C. Po upieczeniu posypujemy
cukrem pudrem i jeszcze ciepły kroimy .