Wykonanie
Uwielbiam to cisto, kiedyś robiłam je co tydzień. Wszystko przez to, że nadaje się do jedzenia na ciepło.. z
lodami waniliowymi lub/oraz z
bitą śmietaną :) nic więcej nie trzeba dodawać..


SKŁADNIKI250 g
margaryny3/4 szklanki
cukru pudru2 1/4 szklanki
mąki pszennej1
jajko5 dużych
jabłek (słodka odmiana)2 łyżki
cukru brązowego2 łyżki
cukru2 łyżeczki
cynamonuPRZEPIS
Margarynę kroimy w kostkę i wrzucamy do miski, dodajemy
cukier puder i ucieramy mikserem, następnie dodajemy
jajko i wszystko razem miksujemy.Dodajemy
mąkę i wyrabiamy ciasto ręcznie, aż wszystkie składniki się połączą i uzyskamy gładką masę.Odstawiamy ciasto do lodówki na ok. 30 minut.
Jabłka obieramy ze skóry, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w średniej wielkości kostkę.Na piecu stawiamy garnek. Do nagrzanego garnka wrzucamy
jabłka i chwilę podgrzewamy mieszając co jakiś czas. Następne dodajemy
cukier i
cynamon. Zmniejszamy ogień i jeszcze chwilę prażymy (
jabłka puszczą sok, który w połączeniu z
cukrem i
cynamonem utworzy pyszny
syrop). Ściągamy z pieca i odstawimy do wystygnięcia.Okrągłą formę (najlepiej o średnicy ok 26 - 28 cm) smarujemy
margaryną i posypujemy
bułką tartą.Wyciągamy ciasto z lodówki i dzielimy na dwie nierówne części (większa będzie stanowić spód ciasta, mniejsza wierzch). Obie części rozwałkowujemy.Wykładamy dno oraz brzegi formy
ciastem i nakłuwamy widelcem cały spód. Na ciasto układamy
jabłka wraz z powstałym
syropem. Na koniec przykrywamy
jabłka drugą częścią ciasta. Formujemy brzegi, tak aby połączyć wierzch z brzegami ciasta.
Ostrym nożem robimy kilka nacięć.Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C i pieczemy naszą szarlotkę ok 40 minut.Po upieczeniu i ostygnięciu posypujemy ciasto
cukrem pudrem :)