Wykonanie
Wyśmienita, szybka i prosta w przygotowaniu
sałatka warstwowa z gulaszem angielskim to znakomita propozycja na domowe imprezy a także szybką przekąskę do pracy.
Sałatka idealnie komponuje się z ugotowanymi na twardo
jajkami,
cebulą,
marchewką,
ogórkami konserwowymi i
sosem majonezowo-
śmietanowym, a dodatek gulaszu angielskiego sprawia że zyskuje bardzo ciekawy smak.

składniki na 6 porcji6
jajek ugotowanych na twardo100 g
żółtego sera300 g gulaszu angielskiego z puszki1 duża
cebula6
ogórków konserwowych4 duże
marchewki200 g
śmietany 12%250 g
majonezuczarny pieprzprzepis
Majonez łączymy ze
śmietaną doprawiamy
pieprzem.
Marchew gotujemy razem ze skórką do miękkości, po ugotowaniu odcedzamy, studzimy i obieramy ze skórki.Obraną
cebulę drobno siekamy a
ogórki konserwowe kroimy w drobną kostkę.Ugotowane na twardo
jajka obieramy ze skorupek a następnie oddzielamy
białka od
żółtek.
Białka ścieramy na tarce o dużych oczkach na dno szklanej miski. Na warstwie
białek rozprowadzamy niewielką ilość
sosu majonezowo-
śmietanowego i tak postępujemy po każdej warstwie składników aż do wyczerpania się sosu.Następnie na tarce o dużych oczkach ścieramy
ser żółty, który również pokrywamy sosem. Kolejnym składnikiem sałatki jest rozdrobniony gulasz angielski posmarowany niewielką ilością sosu, posiekana
cebulka oraz pokrojone w kostkę
ogórki, na warstwie
ogórków również rozprowadzamy sos.Wystudzoną i obraną
marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach i będzie ona stanowić przedostatnią warstwę sałatki. Wierzch sałatki posypujemy startymi na tarce o dużych oczkach
żółtkami. Gotową
sałatkę wstawiamy na godzinę do lodówki.