Wykonanie

Pomysł na podanie
jajka inaczej, w roli kurczaczka :) Wygląda ładnie, a jeżeli podamy je na wielkanocnych talerzach z dodatkiem sosu, lub
majonezu to
zrobi furorę ;)Moje zostały zjedzone przez Synka i muszę przyznać, że była frajda z krojenia kurczaczka :D :PCzego potrzebujemy ?
jajka ugotowane na twardo
majonezser żółtykulki
pieprzu, lub
ziela angielskiegokilka plasterków
marchewkiA robimy tak :) :Ugotowanym na twardo, wystudzonym i obranym
jajkom ścinamy spód ( w szerszej stronie ) by nie miały problemu ze staniem.Smarujemy je
majonezem i obtaczamy w
serze żółtym, lekko dociskając by dobrze się trzymał.Z kulek
pieprzu robimy oczy wciskając je w
jajka ( można zrobić małe otworki wykałaczkami ), a z
marchewki robimy nosek, skrzydełka, nóżki i grzywę ;)Kroimy
marchewkę w plasterki i wycinamy z nich kształty małym nożykiem ( trójkącik na nos, dwa większe trójkąty na skrzydła i grzywa, oraz nóżki ) i też delikatnie wciskamy w
jajko.Kurczaczki najlepiej zrobić tuż przed podaniem, a jeżeli chcemy wcześniej, wtedy trzymamy je koniecznie w lodówce :)

Kategorie: