Rozgrzewająca, smaczna i sycąca zupa z zielonej papryki ugotowana na wywarze z warzyw z dodatkiem ryżu powinna zagościć w każdej kuchni. Ma ciekawy paprykowy smak i niezwykle łatwa w przygotowaniu, grzechem byłoby jej nie spróbować ;)składniki na 4 porcje8 szklanek wywaru z warzyw120 g ryżu3-4 zielone papryki1 łyżka masła + 1 łyżka oliwy do smażenia2 małe cebuleszklanka śmietany 18%pęczek szczypiorkuszczypta białego pieprzusólprzepisZieloną paprykę wydrążamy z ziaren, oczyszczamy i kroimy w paski, cebulę kroimy w kostkę a szczypiorek drobno siekamy.Na patelnię z rozgrzanym tłuszczem wrzucamy cebule oraz pokrojoną paprykę, mieszamy i dusimy do momentu aż papryka zmięknie.Do garnka wlewamy gorący wywar z warzyw, wsypujemy opłukany ryż i gotujemy go do miękkości. Do ugotowanego ryżu wrzucamy podduszoną paprykę oraz cebulę i wszystko razem mieszamy.Następnie przygotowujemy śmietanę do zabielenia zupy, w misce łączymy ją z odrobiną wywaru dokładnie mieszamy i wlewamy do zupy.Zupę doprawiamy solą oraz szczyptą białego pieprzu, mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia. Gorącą zupę podajemy ze sporą ilością szczypiorku.